Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Φάτου Μπενσούντα υπέβαλε σήμερα αίτημα αναβολής της δίκης του προέδρου της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σημειώνοντας ότι δεν διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, μετά την απόσυρση δύο μαρτύρων.

«Αφού εξέτασα επιμελώς τις αποδείξεις που έχω στην διάθεσή μου και την επίπτωση της απόσυρσης των δύο μαρτύρων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η δικογραφία εναντίον του Κενυάτα δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια (. . .) μιας νομικής διαδικασίας», επισήμανε η Μπενσούντα σε δελτίο Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κένυας κατηγορείται για ενορχήστρωση των επεισοδίων βίας που είχαν ξεσπάσει μετά τις εκλογές που έγιναν στα τέλη του 2007 στην χώρα, από τα οποία έχασαν την ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 600.000 εκτοπίστηκαν. Η δίκη του επρόκειτο να ξεκινήσει την 5η Φεβρουαρίου 2014.

Ένας σημαντικός μάρτυρας κατηγορίας αποσύρθηκε πριν από δύο μήνες, εξήγησε η εισαγγελέας. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ένας άλλος μάρτυρας κατηγορίας παραδέχθηκε ότι είχε δώσει ψευδή κατάθεση για ένα «άκρως σημαντικό γεγονός».

«Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχω περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσω επιπλέον πληροφορίες και να αποφασίσω εάν αυτές οι αποδείξεις θα επιτρέψουν στην εισαγγελία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις (. . .) όσον αφορά τα αποδεικτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», τόνισε η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης