Η αστυνομία αναζητεί έναν ύποπτο, ο οποίος διακρίνεται στις εικόνες που ελήφθησαν από τις κάμερες ασφαλείας, για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση, «την χειρότερη” που διαπράχθηκε ποτέ στην Ταϊλάνδη, από την οποία έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ξένοι», όπως δήλωσε σήμερα ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ότσα.

Ο ύποπτος που διακρίνεται στις εικόνες του κλειστού κυκλώματος των καμερών ασφαλείας “προέρχεται από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είναι μέλος μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην χούντα”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της στρατιωτικής χούντας Πραγιούτ Τσαν-Ότσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βορειοανατολική Ταϊλάνδη αποτελεί το προπύργιο των Κόκκινων Πουκαμίσων, των υποστηρικτών δηλαδή της πρώην κυβέρνησης, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από μήνες διαδηλώσεων με στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε το 2014.

“Η επίθεση αυτή είναι η χειρότερη που διαπράχθηκε ποτέ” και “είχε άμεσα στόχο αθώους ανθρώπους”, πρόσθεσε ο Πραγιούτ Τσαν-Ότσα, ο οποίος είναι αρχηγός της χούντας και πρωθυπουργός της χώρας μετά το πραξικόπημα του περσινού Μαΐου. “Θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία μας, τον τουρισμό. Έπειτα από αυτό η οικονομία μας θα ζημιωθεί”, σημείωσε.

Η ισοτιμία του μπατ, του ταϊλανδέζικου νομίσματος, έναντι του δολαρίου έπεσε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών μετά τις ανησυχίες των αγορών για τον αντίκτυπο της χθεσινής επίθεσης έξω από δημοφιλή ινδουιστικό ναό της Μπανγκόκ στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί έναν ζωτικό τομέα της ταϊλανδέζικης οικονομίας. Πτώση σημειώνει παράλληλα και το  Χρηματιστήριο της Μπανγκόκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η βόμβα είχε στόχο να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους γινόταν, καθώς ο ναός είναι γεμάτος κόσμο γύρω στις 18:00 με 19:00 το βράδυ”, σημείωσε παράλληλα σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πραβούτ Ταβορνσίρι. “Οι νεκροί ανέρχονται τώρα σε 21 και οι τραυματίες σε 123. Οι 14 από τους νεκρούς έχασαν την ζωή τους στο σημείο της έκρηξης”, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την αστυνομία για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν μάλλον τρία κιλά εκρηκτικών.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης εκτιμούν ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο τους “ξένους” και ήθελαν “να καταφέρουν πλήγμα στον τουρισμό”, σύμφωνα και με τον Ταβορνσίρι. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν αρκετοί ξένοι, πολλοί από τους οποίους επισκέπτονταν αυτόν τον ναό που βρίσκεται στην καρδιά της Μπανγκόκ.

Τουλάχιστον δύο πολίτες της Μαλαισίας, ένας της Σιγκαπούρης, ένας Κινέζος και ένας Φιλιππινέζος σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, όπως και 10 Ταϊλανδέζοι. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές του Χονγκ Κονγκ, δύο κάτοικοί του σκοτώθηκαν επίσης από την επίθεση αυτή και έξι άλλοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται. Παράλληλα οι αρχές της Σιγκαπούρης και της Ταϊβάν ανακοίνωσαν και αυτές ότι ορισμένοι από τους πολίτες τους τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Στις νότιες περιφέρειες της χώρας, όπου από το 2004 περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην σύγκρουση που μαίνεται εκεί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης και των μουσουλμάνων ανταρτών, οι επιθέσεις είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο ποτέ δεν έχουν τόσο πολλά θύματα. Επίσης ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι έγινε επίθεση εκτός της περιοχής αυτής, παρά τα τόσα χρόνια που μαίνεται ο πόλεμος.

Μετά την χθεσινή επίθεση, πολλές χώρες αντέδρασαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους συγγενείς των θυμάτων, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε συγκλονισμένος.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συνέστησαν την ίδια ώρα στους πολίτες τους να αποφεύγουν την περιοχή αυτή και να είναι προσεκτικοί όταν επισκέπτονται την ταϊλανδέζικη πρωτεύουσα.

Το ιερό Εράουαν, πάνω σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση κοντά σε πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία και ένα νοσοκομείο, αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο ιδίως για τους επισκέπτες από χώρες της ανατολικής Ασίας. Το επισκέπτονται επίσης πολλοί Ταϊλανδοί ινδουιστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης