Ένας αστυνομικός δέχτηκε επίθεση σήμερα το απόγευμα, στο προαύλιο της Παναγίας των Παρισίων, από έναν άνδρα οπλισμένο με σφυρί, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον δράστη. Ο ύποπτος ακινητοποιήθηκε στο έδαφος, έξω από τον καθεδρικό ναό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης κείτεται τραυματισμένος στο έδαφος, έχοντας δεχτεί πυρά από τους αστυνομικούς

Η περιοχή αποκλείστηκε για αρκετές ώρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δράστης πριν επιτεθεί φώναξε «αυτό είναι για τη Συρία».

Περίπου 1.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στην Παναγία των Παρισίων.«Όλα είναι ήρεμα, οι άνθρωποι μιλούν, προσεύχονται, συνεχίζουν την επίσκεψή τους», είπε ο Αντρέ Φινό, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ναού. “«Αναμένουμε τις εντολές της αστυνομικής διεύθυνσης» ώστε να ανοίξει ο Καθεδρικός τις πύλες του και να μπορέσουν οι τουρίστες να αποχωρήσουν.

Οι τουρίστες κλείστηκαν εντός του Ιερού Ναού, με εντολή της αστυνομίας

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον άνδρα αφού τους απείλησε με το σφυρί και αρνήθηκε να σταματήσει. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά ενώ ο δράστης έχει τραυματιστεί στον θώρακα.

Ο δράστης δήλωσε “στρατιώτης του Χαλιφάτου”

Ο άνδρας που επιτέθηκε με σφυρί σε Γάλλους αστυνομικούς έξω από την Παναγία των Παρισίων δήλωσε μετά τη σύλληψή του ότι είναι “στρατιώτης του χαλιφάτου”, δηλαδή μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, που έσπευσε στο σημείο της επίθεσης, είπε ότι ο άνδρας αυτός, που είναι ηλικίας 40 ετών, φώναξε “Για τη Συρία!” πριν επιτεθεί στους αστυνομικούς.

«Ένας άνδρας έφτασε πίσω από αυτούς τους αστυνομικούς και, οπλισμένος με ένα σφυρί, άρχισε να χτυπά έναν από αυτούς. Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν με ψυχραιμία… και πυροβόλησαν» είπε ο Κολόμπ.

«Ήταν κάποιος που εμφανιζόταν ως Αλγερινός φοιτητής. Είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα, της οποίας ελέγχουμε την αυθεντικότητα» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα έδρασε μόνος του.

Στην κατοχή του υπόπτου βρέθηκαν επίσης μερικά “κουζινομάχαιρα”.

Η Παναγία των Παρισίων, στην καρδιά της πρωτεύουσας, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού. Είναι ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης και δέχεται περίπου 13 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χαιρετίζει την “ψυχραιμία” της αστυνομίας και του προσωπικού του καθεδρικού ναού

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χαιρέτισε σήμερα τη «ψυχραιμία, τον επαγγελματισμό και την ηρεμία που επέδειξαν οι αστυνομικοί και το προσωπικό της Παναγίας των Παρισίων», μιλώντας μετά την επίθεση στο προαύλιο του καθεδρικού ναού από έναν άνδρα, τον οποίο οι αστυνομικοί τραυμάτισαν πυροβολώντας τον.

Η δήμαρχος του Παρισιού, η οποία μετέβη πολύ σύντομα στην περιοχή, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εντυπωσιάστηκε, μόλις εισήλθε στο ναό, από την ηρεμία» που επικρατούσε.

«Υπήρχαν περίπου 900 έως 1.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλοί τουρίστες» περιέγραψε η Ινταλγκό και κατόπιν σημείωσε «η μεγάλη ψυχραιμία και η ηρεμία που επέδειξαν οι άνθρωποι, οι αστυνομικοί που τους περικύκλωσαν όπως επίσης και το προσωπικό της Παναγιάς των Παρισίων που συνέδραμαν ώστε να επικρατήσει ηρεμία, επέτρεψαν σε ανθρώπους που το επιθυμούσαν να προσευχηθούν».

«Πρέπει να ζούμε με αυτές τις απειλές, με επιχειρήσεις που δύσκολα προβλέπονται» συμπλήρωσε η ίδια σημειώνοντας ότι «όλα τα τουριστικά αξιοθέατα προστατεύονται με αυστηρά μέτρα ασφαλείας: συστήματα καμερών παρακολούθησης, αστυνομική παρουσία και στρατιώτες» συμπλήρωσε η δήμαρχος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης