Σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια αποφάσισε να βαδίσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να σβήσει τη «φωτιά» που εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχει ανάψει στην εξεγερμένη τουρκική κοινωνία με μία, ακόμη μεγαλύτερη, κρατική καταστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπροστά σε ένα πλήθος χιλιάδων ένθερμων υποστηρικτών του που συγκεντρώθηκαν για την ομιλία του στα Άδανα, ο Ερντογάν δεν έπαψε να εξαπολύει κάθε λογής απειλές εναντίον όσων απαιτούν την άμεση παραίτησή του, χαρακτηρίζοντάς τους απλοϊκά ως «δειλούς» (!) «ταραχοποιά στοιχεία» και «πλιατσικολόγους»! 

«Δεν πρόκειται να ανεχτώ άλλο αυτήν την κατάσταση, η υπομονή μου έχει και τα όριά της», είπε ο Ερντογάν σε ένα κρεσέντο αλαζονείας, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει την κοινή γνώμη πως, σε σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Ωστόσο, η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι τελείως διαφορετική, αφού, την ίδια στιγμή που προχωράει σε μια τόσο αμετροεπή επίδειξη δυνάμεως, προσπαθεί -εμμέσως πλην σαφώς- να μετατρέψει το εκλογικό ποσοστό του κόμματός του σε προσωπικό στρατό που θα κατέβει στο πεζοδρόμιο «απέναντι» στους διαδηλωτές, δείχνοντας έτσι πως τοποθετεί την προσωπική του πολιτική σωτηρία υπεράνω της κοινωνικής γαλήνης, αδιαφορώντας για τυχόν αιματοκύλισμα το οποίο μπορεί να γίνει σε μια «εκ του συστάδην» αναμέτρηση των δυο πλευρών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δώστε ένα μάθημα στους διαδηλωτές» λέει στους οπαδούς του ο Ερντογάν, για να προσθέσει αργότερα πως αναφέρεται… στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2014, κλείνοντας έτσι με νόημα το μάτι στους πιο θερμοκέφαλους από αυτούς και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου μιας εμφύλιας σύρραξης.

Ήδη δύο συγκεντρώσεις υποστήριξης στον Τούρκο πρόεδρο προγραμματίστηκαν γι’ αυτή την εβδομάδα, στην Κωνσταντινούπολη στις 15 και στην Άγκυρα στις 16 του μηνός, με απρόβλεπτο το τι πρόκειται να διαδραματιστεί, καθώς, οι συγκεντρωμένοι όχι μόνο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποχωρήσουν αλλά αντιθέτως, κάθε μέρα γίνονται και περισσότεροι, με την σημερινή συγκέντρωση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όσον αφορά το πλήθος του κόσμου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα σχέδια των Αρχών, ως στόχος αυτής της εβδομάδας εμφανίζεται η εκκαθάριση της πλατείας Ταξίμ προκειμένου να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία, όχι όμως και η απομάκρυνση του κόσμου από το πάρκο, κάτι που εκτιμάται ότι δεν θα ωθήσει τα πράγματα στα άκρα, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει αδύνατον και ειδικά μπροστά στην προοπτική της κατά μέτωπον αντιπαράθεσης των υποστηρικτών του Τούρκου Πρωθυπουργού. 

Ήδη αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Κιζιλάι, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον αυταρχικό σουλτάνο Ερντογάν, διατρανώνοντας για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά τους για το ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να μετατρέψει τη χώρα τους σε ισλαμικού τύπου «δημοκρατία». 

Σύμφωνα με μαρτυρία φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε σήμερα μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων και κανόνια νερού για να διαλύσει διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της Άγκυρας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ανθρώπων.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΔΩ

Πατήστε εδώ για να δείτε ζωντανά όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Άγκυρα

LIVE από την πλατεία Ταξίμ:

Απογευματινή συγκέντρωση στην Ταξίμ:

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης