Ο πρόεδρος του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, του κυριότερου οργάνου της συριακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε σήμερα από την ‘Αγκυρα ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ είναι ικανό να χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα που διαθέτει.

«Ένα καθεστώς που σφαγιάζει παιδιά, που βιάζει γυναίκες, μπορεί πολύ καλά να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», είπε στους δημοσιογράφους ο ‘Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάιντα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τη Δαμασκό να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Επίσης, κατηγόρησε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις της Συρίας, φίλα προσκείμενες στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ότι συνεργάζονται με το καθεστώς στις ζώνες που κατοικούνται από Κούρδους, στα βόρεια της χώρας.

«Το συριακό καθεστώς εμπιστεύτηκε αυτήν την περιοχή στο PKK ή στο PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και αποσύρθηκε», είπε ο Σάιντα, που είναι και ο ίδιος Κούρδος. Το PYD θεωρείται παρακλάδι του PKK στη Συρία.

«Ο κουρδικός λαός δεν τάσσεται στο πλευρό αυτών των οργανώσεων αλλά στο πλευρό της επανάστασης (…) Το κουρδικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο μιας εθνικής συριακής συμφωνίας. Υπάρχουν οργανώσεις στη Συρία που έχουν άλλη ατζέντα. Αυτές δεν εξυπηρετούν το εθνικό θέμα», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κούρδοι αποτελούν το 9% του πληθυσμού της Συρίας.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης