Τέλος στο ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Ανίς Άμρι, του 24χρονου Τυνήσιου ο οποίος καταζητείτο από τις γερμανικές αρχές για το μακελειό με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τη Δευτέρα, έβαλαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιταλίας.

​Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για το αν ο έλεγχος στον σταθμό του Μιλάνο ήταν τυχαίος ή οι ιταλικές αρχές είχαν πληροφορίες για την άφιξη του Ανίς ΆμριΣύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκαν οι βρετανικές εφημερίδες «Guardian» και «Dailymail», ένας άνδρας που έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ρουτίνας στο Μιλάνο της Ιταλίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής είναι ο 24χρονος που αναζητούσε η μισή Ευρώπη. Οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν πως τα δακτυλικά αποτυπώματα του νεκρού ταιριάζουν με τα αντίστοιχα που είχαν βρεθεί στο εσωτερικό της μοιραίας νταλίκας στη γερμανική πρωτεύουσα. Για την υπόθεση αυτή ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, επισημαίνοντας ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Παράλληλα, έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία της αστυνομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για το αν τελικά ο έλεγχος στον σιδηροδρομικό σταθμό ήταν τυχαίος ή οι ιταλικές αρχές είχαν πληροφορίες για την άφιξη του καταζητούμενου.

Το ένταλμα σύλληψης για τον Ανίς Άμρι

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του Ανίς Άμρι στην Ιταλία γεννά πολλαπλά ερωτήματα για τον βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών ασφαλείας στη Γερμανία, όπως το πως κατάφερε να διαφύγει της σύλληψης και να βγει από τα σύνορα της χώρας. Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός για το πως μπόρεσε να κυκλοφορεί ανενόχλητος σε τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας πίσω του τη γερμανική και την ευρωπαϊκή αστυνομία να τον κυνηγά.

Υπενθυμίζεται ότι η Europol είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο για το ενδεχόμενο εξτρεμιστικής επίθεσης κατά την περίοδο των εορτών και παρ’ όλα αυτά οι γερμανικές αρχές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το μοιραίο, προχωρώντας μάλιστα και στη σύλληψη λάθους υπόπτου. Ο Ανίς Άμρι είχε επικηρυχθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ανταλλαγή πυροβολισμών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τον Μάρκο Μινίτι, ο θάνατός του 24χρονου Τυνήσιου οφείλεται σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στον σιδηροδρομικό σταθμό «Sesto San Giovanni».

Ο 24χρονος Ανίς Άμρι είχε παραμείνει έγκλειστος για σχεδόν 4 χρόνια σε φυλακή της Ιταλίας, έχοντας ζήσει αρκετό χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη χώρα​Όλα ξεκίνησαν στις 03.00, τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδας) όταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων επιχείρησαν να του κάνουν έλεγχο. Ο άνδρας τράβηξε όπλο και αφού φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος) άνοιξε πυρ. Στην κατοχή του εντοπίστηκε εισιτήριο αμαξοστοιχίας που είχε μόλις φθάσει από τη Γαλλία. Το όπλο του δράστη έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για βαλλιστικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Πολωνού οδηγού της νταλίκας, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στο εσωτερικό της νταλίκας στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Μίλησα προσωπικά με τον αστυνομικό Κρίστιαν Μόριο, που τραυματίσθηκε, και τον ευχαρίστησα για τον επαγγελματισμό του. Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθώ στο νοσοκομείο. Χάρη στην ενέργειά του, οι Ιταλοί θα μπορέσουν να περάσουν πιο ήσυχα Χριστούγεννα» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Μινίτι, προσθέτοντας πως «ολόκληρη η Ιταλία πρέπει να είναι υπερήφανη για τα σώματα ασφαλείας της».

Οι ιταλικές αρχές προτίμησαν να μη δώσουν δημοσιότητα στο περιστατικό μέχρι να διαπιστώσουν την ταυτότητα του ενόπλου και το αν τελικά είναι αυτός που καταζητείτο. Εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας δήλωσε πως οι γερμανικές αρχές βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ιταλικές.

Το όπλο του δράστη

Τις προηγούμενες ημέρες γνωστοποιήθηκε πως ο Ανίς Άμρι είχε παραμείνει έγκλειστος για σχεδόν 4 χρόνια σε φυλακή στη Σικελία λόγω εμπρησμού σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Λαμπεντούζα.


(Κριστιάν και Λούκα, οι δύο αστυνομικοί που τον εξουδετέρωσαν)

Λαμπεντούζα: Εμπρησμός στο κέντρο προσφύγων (17 Μαΐου 2016)/ Στην ένθετη φωτογραφία - ντοκουμέντο του Ανίς Άμρι στο νησί

Χάρτης με τη διαδρομή του 24χρονου Τυνήσιου: Από την Αφρική και το πέρασμα στη Λαμπεντούζα μέχρι το Βερολίνο και το μακελειό στη χριστουγεννιάτικη αγορά

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιταλίας βρίσκονταν σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς θεωρούσαν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο ο καταζητούμενος να επιδιώξει να εισέλθει στη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο σε παλιούς γνώριμους.

Το πρωτοσέλιδο του ιταλικού πρακτορείου Ansa

Το πρωτοσέλιδο της La Stampa

Λανθασμένος συναγερμός στη Δανία

Νωρίτερα, υπήρξε η πληροφορία ότι η αστυνομία της Δανίας είχε εντοπίσει τον 24χρονο Τυνήσιο στην πόλη Άαλμποργκ, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε τελικά.

Ειδικότερα, η «Daily Mail» είχε αναφέρει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Άαλμποργκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση είχε δοθεί οδηγία στους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Ο Ανίς Άμρι καταζητείτο για τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 56 στη γερμανική πρωτεύουσα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης