Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις γερμανικών MME που επιρρίπτουν ευθύνες στις Αρχές της χώρας για την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τονίζουν ότι η αστυνομία γνώριζε ότι ο 24χρονος δράστης Ανίς Άμρι σχεδίαζε εδώ και καιρό τις κινήσεις του.

Ο Άνις Άμρι, ο οποίος επιβεβαιώθηκε και από επίσημα χείλη ότι ήταν ο μακελάρης, σχεδίαζε «κάποιου τύπου χτύπημα» στη Γερμανία από τον ΙούλιοΤο ανθρωποκυνηγητό της γερμανικής αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 24χρονου Τυνήσιου συνεχίζεται, με τις Αρχές να τον επικηρύσσουν για 100.000 ευρώ και τη φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To γερμανικό περιοδικό Focus ισχυρίζεται ότι πληροφοριοδότης της αστυνομίας ενημέρωσε στις 21 Ιουλίου τις Αρχές ότι ο Άμρι είχε αποκαλύψει ενώπιον τρίτων ότι ήθελε να αιματοκυλήσει τη Γερμανία. Μάλιστα, φέρεται ότι ήταν στον «στενό πυρήνα» του Αμπού Γουάλα, ενός εξτρεμιστή ιεροκήρυκα. Ο Γουάλα ήταν γνωστός ως ο «απρόσωπος ιεροκήρυκας» και συνελήφθη τον Νοέμβριο με την κατηγορία ότι στρατολογεί εθελοντές μαχητές για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Το ίδιο περιοδικό ισχυρίζεται ότι λίγο καιρό αργότερα ο Άμρι εξαφανίστηκε από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπου κατοικούσε, και εμφανίστηκε εκ νέου στο Βερολίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη σειρά του, το γερμανικό περιοδικό Spiegel ισχυρίζεται ότι ο φανατισμένος Τυνήσιος είχε… προσφερθεί να γίνει καμικάζι αυτοκτονίας πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα, η «προσφορά» αυτή είχε ηχογραφηθεί από τις γερμανικές Αρχές. Παρότι η γερμανική αστυνομία είχε ανησυχήσει, τελικώς δεν προχώρησε στη σύλληψη του νεαρού άντρα επειδή θεώρησε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Άμρι στις επικοινωνίες του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός για τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούσε ώστε να μη μπορεί να αποδειχθεί ότι μιλά για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης.

Το δημοσίευμα αυτό έρχεται λίγη ώρα μετά από εκείνο των New York Times, που αποκαλύπτει ότι ο Άμρι ήταν γνωστό πως αναζητούσε στι Διαδίκτυο πληροφορίες για εκρηκτικά.

Ειδικότερα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος είχε αναζητήσει στο Διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς θα φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μια φορά με το Ισλαμικό Χαλιφάτο μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram Messenger. Δεν είναι σαφές όμως πότε έγιναν οι αναζητήσεις για τα εκρηκτικά και η επικοινωνία με τους τζιχαντιστές του Χαλιφάτου.

Ο Ανίς Άμρι έχει ύψος 1.78 μέτρα, είναι βάρους 75 κιλών, έχει μαύρα μάτια και μαύρα μαλιά, ανέφερε ο εισαγγελέας στην ανακοίνωση επικήρυξής του. «Ενδέχεται να είναι επικίνδυνος και οπλισμένος» τόνισε

Βρήκαν τα αποτυπώματα του μακελάρη

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Άμρι βρέθηκαν στην πόρτα του φορτηγού που αιματοκύλησε την αγορά του Βερολίνου, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 24χρονος άντρας που κυκλοφορούσε με οκτώ διαφορετικές ταυτότητες και ήταν γνωστός στις Αρχές, θεωρείται πως είναι οπλισμένος και επικίνδυνος, ενώ έχει επικηρυχθεί για 100.000 ευρώ. Πριν λίγες ώρες κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο που φέρεται να είχε τραβήξει ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο υλικό, που είναι διάρκειας μόλις μερικών δευτερολέπτων, φαίνεται ο καταζητούμενος τρομοκράτης με φόντο το Βερολίνο.



«Ο Άνις Άμρι είναι όντως ο δράστης…»

Παρότι οι γερμανικές Αρχές ήταν αρχικά επιφυλακτικές και υπογράμμιζαν ότι ο Άμρι είναι «ύποπτος» για την επίθεση, το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας ντε Μεζιέρ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον μακελάρη κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Επιπλέον πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι είναι ο ένοχος» δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, που υπογράμμισε ότι οι Αρχές έχουν στα χέρια τους αποτυπώματα, έγγραφα και «άλλα στοιχεία».

«Μπορώ να πω ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε στο παρελθόν για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία» είπε με τη σειρά της η κα. Μέρκελ, και συμπλήρωσε: «Θεωρητικά γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι αποτελούμε στόχο επίθεσης, αλλά όταν συμβαίνει το συναίσθημα είναι διαφορετικό».

Τα τέσσερα χρόνια του Άνις Άμρι στις ιταλικές φυλακές

Παράλληλα, τα ξημερώματα της Πέμπτης, η Rai, η δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας, μετέδωσε την είδηση ότι ο Άνις Άμρι εξέτισε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στην Ιταλία το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015, διότι πυρπόλησε ένα σχολείο.

Ο νεαρός άνδρας αποβιβάστηκε στη νήσο Λαμπεντούζα κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011.

«Δήλωσε στις Αρχές ότι ήταν ανήλικος αν και ήταν 18 ετών» έγραψε η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ιταλίας, η εισαγγελία του Παλέρμου και η διοίκηση του σωφρονιστικού συστήματος δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις σχετικές πληροφορίες.

Ο Άμρι κατόπιν μεταφέρθηκε στο κέντρο υποδοχής ανηλίκων του Μπελπάσο στην Κατάνη, στην ανατολική Σικελία, όπου δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή των Αρχών.

Η διαδρομή του Ανίς Άμρι από την Τυνησία στην Ευρώπη

Την 24η Οκτωβρίου του 2011 συνελήφθη μαζί με τρεις συμπατριώτες του αφού είχαν πυρπολήσει ένα σχολείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, περιγράφει η εφημερίδα «Il Corriere della Sera».

Ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του στην Κατάνη έπειτα πέρασε από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της Σικελίας μέχρι τη μεταγωγή του στο Παλέρμο. Καθώς προκαλούσε προβλήματα με τη συμπεριφορά του στην φυλακή, δεν υπήρξε καμία μείωση της ποινής του.

Αποφυλακίστηκε το 2015 κι εστάλη στο Κέντρο Ταυτοποίησης και Απέλασης στην Καλτανισέτα, στην κεντρική Σικελία. Εκεί εκδόθηκε εντολή απέλασής του.

«Όμως η Τυνησία δεν είχε καμία πρόθεση να δεχθεί πίσω έναν πολίτη που είχε ήδη προκαλέσει πολλά προβλήματα στη γενέτειρά του, την Γκάζα (στην Τυνησία)» προσθέτει η «Il Corriere della Sera».

«Εάν αποδειχθεί πως ο Άνις Άμρι ριζοσπαστικοποιήθηκε στις φυλακές μας, αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα, που είναι έτσι κι αλλιώς ήδη γνωστό» καταλήγει το άρθρο.

Εν τω μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της ισχύος των μέτρων ασφαλείας που είχαν υιοθετηθεί για το Άγιο Έτος των Καθολικών, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου. Το μέτρο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, παρουσία και των εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους κινδύνους που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγυηθεί την ασφάλεια» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Πρόσθεσε, όμως, ότι «οι Ιταλοί πολίτες δεν πρόκειται να αλλάξουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους».

Τρόμος και την Πρωτοχρονιά

Ονόματα και διευθύνσεις χιλιάδων εκκλησιών στις Ηνωμένες Πολιτείες διέρρευσε το Ισλαμικό Χαλιφάτο, καλώντας τους οπαδούς του να επιτεθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Το μήνυμα δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο γκρουπ της ομάδας «Μυστικά των Τζιχαντιστών». Μιλούν για στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης