Επίθεση πραγματοποίησε ένας ένοπλος σε δύο ξενοδοχεία στην κεντρική Τυνησία, σκορπώντας τον πανικό και τον θάνατο σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους τουρίστες (Βρετανοί, Γερμανοί, Βέλγοι και Ρώσοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) και άλλοι 36 νοσηλεύονται. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ στην ιδιωτική παραλία των ξενοδοχείων. Η αστυνομία εξουδετέρωσε τον έναν δράστη και συνέλαβε μετά από λίγες ώρες κάποιον ύποπτο, του οποίου η συμμετοχή στο αιματηρό περιστατικό διερευνάται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άνδρας – πιθανότατα οπαδός ακραίας ισλαμικής οργάνωσης – έφτασε με βάρκα στην παραλία, άνοιξε πυρ προς τους λουόμενους και στη συνέχεια εισέβαλλε στα ξενοδοχεία.

Προσοχή: Ακολουθούν σκληρές εικόνες.

Ο δράστης έπεσε νεκρός από σφαίρες της αστυνομίας.

Η αστυνομία λίγες ώρες αργότερα συνέλαβε κάποιον ύποπτο για συμμετοχή στην επίθεση. Στις φωτογραφίες φαίνεται το εξοργισμένο πλήθος που προσπαθεί να τον λιντσάρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ασφαλείας Ραφίκ Σέλι, ο ύποπτος ως δράστης της αιματηρής επίθεσης είναι ένας τυνήσιος φοιτητής, άγνωστος στην αστυνομία, ο οποίος είχε κρύψει το όπλο του σε μια ομπρέλα. «Είναι Τυνήσιος, με καταγωγή την περιφέρεια της Κερουάν», μιας από τις ιερές πόλεις του ισλάμ στην κεντρική Τυνησία, δήλωσε ο αξιωματούχος στον ραδιοσταθμό Mosaique FM. «Είναι ένας φοιτητής. Το πρόσωπο αυτό δεν ήταν γνωστό στις υπηρεσίες μας», πρόσθεσε.

«Μπήκε από την παραλία, ντυμένος σαν κάποιος που πήγαινε να κολυμπήσει και είχε μια ομπρέλα μέσα στην οποία βρισκόταν το όπλο του. Στη συνέχεια, μόλις έφθασε στην παραλία, χρησιμοποίησε το όπλο του», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ασφαλείας.


Δυνάμεις ασφαλείας έξω από τα ξενοδοχεία.

Εικόνες φρίκης σε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες:

Από τους πυροβολισμούς επικράτησαν σκηνές τρόμου και πανικού, με τουρίστες να κλειδαμπαρώνονται στα δωμάτιά τους. Το ένα ξενοδοχείο που επικοινωνεί με την παραλία είναι το «Imperial Marhaba», πέντε αστέρων και το άλλο το «Soviva».

Τραυματίας δέχεται τις πρώτες βοήθειες

Με κάθε τρόπο που σκέφτηκαν, τουρίστες «ταμπουρώθηκαν» στα δωμάτιά τους κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

Τρομοκρατημένοι τουρίστες κλειδαμπαρώνονται στα δωμάτιά τους

Η πόλη Sousse αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, οι πρώτες εκτιμήσεις όμως κάνουν λόγο για χτύπημα τζιχαντιστών οπαδών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο τυνήσιος ομόλογός του Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, εξέφρασαν “την αλληλεγγύη τους απέναντι στην τρομοκρατία”, μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα στις δύο χώρες τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Πρεσβεία της Τυνησίας στην Αθήνα: «Κάποιοι δεν θέλουν να κερδίσουμε το στοίχημα της Αραβικής Άνοιξης»

Τον Μάρτιο, ισλαμιστές άνοιξαν πυρ σε μουσείο της χώρας σκοτώνοντας 22 ανθρώπους.
Ο Μοχάμεντ Μπασάρ, διευθυντής του γραφείου τουρισμού της πρεσβείας της Τυνησίας στην Ελλάδα, μιλώντας στο zougla.gr εξηγεί τους λόγους που η χώρα του βρίσκεται στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων, με αποτέλεσμα δεκάδες αθώα θύματα.

«Τα φριχτά γεγονότα είναι αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης που ξεκίνησε από την Τυνησία. Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να προοδεύσει η χώρα, να γίνει πιο ελεύθερη και πιο δημοκρατική. Κάποιες ομάδες δεν θέλουν ένα αραβικό κράτος να γίνει μια αληθινή δημοκρατία και θέλουν να δημιουργήσουν αστάθεια και να πλήξουν την οικονομία μας», εξηγεί. «Από πίσω υπάρχουν άλλες δυνάμεις που δίνουν στους τρομοκράτες χρήματα και όπλα. Κι αυτοί που τα κάνουν δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το Ισλάμ ούτε με καμία θρησκεία. Δεν θέλουν να κερδίσει η Τυνησία αυτό το μεγάλο στοίχημα», εκτιμάει.

«Πενθούμε για τους τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας και έχασαν τη ζωή τους –είναι κι αυτοί δικά μας παιδιά. Δεν θα το βάλουμε όμως κάτω – θα πολεμήσουμε αυτά τα άγρια ζώα που θέλουν αίμα, όπου κι αν τους βρούμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σημερινή αιματηρή επίθεση, αλλά και στην πρόσφατη σε δημοφιλές μουσείο της Τυνησίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι.

«Ο τουρισμός της χώρας φυσικά και έχει ήδη υποστεί τεράστιο πλήγμα – πιστεύω ότι χάσαμε το καλοκαίρι. Στην Τυνησία έχουμε 6 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο που δημιουργούν 500.000 θέσεις εργασίας και για αυτό πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα και στην οικονομία της χώρας», συμπληρώνει ο Μοχάμεντ Μπασάρ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης