Η υπόθεση του Ρεμί Φρεζ, του 21χρονου διαδηλωτή που σκοτώθηκε εξαιτίας – όπως όλα δείχνουν – χειροβομβίδας που εξερράγη στην πλάτη του, δεν παύει να προκαλεί ένταση στη Γαλλία.

Το Σάββατο, επεισόδια σημειώθηκαν σε πορεία στην Τουλούζη για τον θάνατο του νεαρού διαδηλωτή, ενώ τουλάχιστον επτά άτομα τραυματίστηκαν σε συγκέντρωση στη Νάντη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Φρεζ στη νότια Γαλλία, πορείες και συγκεντρώσεις διοργάνωθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν καταδίκαζαν την αστυνομική βία.

Στη Νάντη η συγκέντρωση κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία: Τρεις διαδηλωτές χτυπήθηκαν στα πόδια – ο ένας με γκλομπ – και άλλοι δύο από οβίδες κρότου-λάμψης, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, έχουν τραυματιστεί ελαφρά και δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σκηνές μάχης εκτυλίχθηκαν στην κεντρική οδό της πόλης, όπου εκατοντάδες άτομα, κυρίως νεαροί, πετούσαν πέτρες και μπουκάλια σε αστυνομικούς, οι οποίοι έριχναν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Ενταση επικράτησε και στην Τουλούζη. Η αρχικά ειρηνική συγκέντρωση, τις πρώτες ώρες του απογεύματος, εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με σκηνές πυρπόλησης κάδων και πετροπόλεμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρεζ, φοιτητής στην Τουλούζη, σκοτώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών που τάσσονταν κατά της κατασκευής του φράγματος αυτού και των δυνάμεων ασφαλείας.

Η έρευνα για τον καθορισμό της αιτίας του θανάτου του επικεντρώνεται σε μια χειροβομβίδα την οποία έριξε η αστυνομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης