Περίπου 5.000 πυραύλους εδάφους-αέρος έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής Αμερικανοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι βρίσκονται στη Λιβύη προκειμένου να βοηθήσουν στον αφοπλισμό των μη στρατιωτικών δυνάμεων της αφρικανικής χώρας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Muammar Gaddafi και των μαχητών του NTC χιλιάδες όπλα αφαιρέθηκαν από τις αποθήκες του κυβερνητικού στρατού προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση από την εξουσία του Λίβυου Συνταγματάρχη. Εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) είχε αναφέρει πριν από μερικές εβδομάδες ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του 2011 να μην υπάρχουν διάσπαρτα όπλα στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ακριβής αριθμός των όπλων που είχε στη διάθεσή του το καθεστώς δεν είναι εύκολο να εξακριβωθεί. Δεν υπάρχουν στοιχεία και επειδή αρκετά από αυτά καταστράφηκαν από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ ακόμα η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε πόσα υπάρχουν ακόμη και με ποιον τρόπο μπορούμε να τα ανακτήσουμε και να τα καταστρέψουμε για να μην πέσουν σε λάθος χέρια», τόνισε ο Mark Toner, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α..

Ερωτώμενος για το αν οι Η.Π.Α. εξετάζουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν κάποια από αυτά τα όπλα από τους πρώην εξεγερμένους Λίβυους, αρνήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια.

«Εξετάζουμε διαφορετικές μεθόδους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της καταστροφής των πυραύλων εδάφους-αέρος και η λιβυκή κυβέρνηση συνδέεται με τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης