Ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. έκανε μια στάση στην Ιορδανία την Παρασκευή πριν κατευθυνθεί στην Ντόχα του Κατάρ όπου και θα έδινε το παρών στις εργασίες για την επέκταση της ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Ban Ki-moon επισκέφτηκε έναν από τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν δημιουργηθεί στα σύνορα με τη Συρία, όπου μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη γειτονική χώρα. Στη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al-Assad να δώσει ένα τέλος στον αιματηρό κύκλο βίας για χάρη της Ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Στο «κόκκινο» ο καταυλισμός του Ζαατάρι

Σύμφωνα με το Associated Press, ο αριθμός των νεκρών από τα μέσα Μαρτίου του 2011, όταν και ξεκίνησαν οι μεγάλες διαδηλώσεις για την εκχώρηση συνταγματικών ελευθεριών στους πολίτες, έχει ξεπεράσει πλέον τους 40.000. Εκτιμάται ότι περίπου 250.000 πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα, με τον καταυλισμό Ζαατάρι να φιλοξενεί τουλάχιστον 45.000, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναικόπαιδα.

Πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «guardian» αναφέρει πως ο συγκεκριμένος καταυλισμός αντιμετωπίζει προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, την ίδια στιγμή που οι συνθήκες υγιεινής δεν τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Με προοπτική να φιλοξενήσει μόλις… 500 ανθρώπους κατά το άνοιγμά του στα τέλη Ιουλίου, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους πρόσφυγες που ζουν εκεί. Ήδη, περίπου 5.000 παιδιά είναι κάτω των τεσσάρων ετών και οι ανάγκες σε τρόφιμα είναι μεγάλες.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Περισσότερους από 250.000 Σύρους πρόσφυγες φιλοξενεί η Ιορδανία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012, 23:05
Συρία: Πυρά προσφύγων κατά του καθεστώτος, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012, 05:50
Ιορδανία: «Θωρακίζει» τα σύνορα λόγω της κρίσης στη γειτονική Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, 02:54

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης