Περίπου δύο χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές, αλβανικής καταγωγής πραγματοποίησαν πορεία προς το δικαστικό μέγαρο στα Σκόπια, διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη, έξι ομοεθνών και ομόθρησκων τους, που βρέθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία πέντε νεαρών τον Απρίλιο του 2012.

Κατά τη διαμαρτυρία τους οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν παράθυρα του δικαστηρίου,ενώ οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που μετέβησαν στο σημείο χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να τους απωθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές υποστήριξαν πως οι ομοεθνείς τους που καταδικάστηκαν σε ισόβια είναι αθώοι και οι πως οι κατηγορίες εις βάρος τους από τις αρχές της ΠΓΔΜ ήταν υποκινούμενες και χαλκευμένες.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε πρωτόδικα σε ισόβια έξι κατηγορούμενους για τη δολοφονία πέντε ατόμων που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012 στη λίμνη Σμίλκοβτσι, έξω από τα Σκόπια.

Δύο από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν ερήμην, καθώς έχουν διαφύγει στο Κόσοβο, όπου συνελήφθησαν πέρυσι για παράνομη οπλοκατοχή και εκτίουν ποινή φυλάκισης σε φυλακή της Πρίστινας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δολοφονία των πέντε ανθρώπων είχε σημειωθεί το βράδυ της Μ. Πέμπτης, 12 Απριλίου 2012 και είχε προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της ΠΓΔΜ, καθώς είχαν κυκλοφορήσει ευρέως φήμες ότι το έγκλημα είχε διεθνοτικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στόχος της πενταπλής δολοφονίας ήταν η πρόκληση πανικού στον πληθυσμό της χώρας και η διατάραξη της ασφάλειας στην ΠΓΔΜ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης