Nέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις… Αυτό εκτιμούν οι σχολιαστές διεθνώς, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα βρεθεί, σύντομα ή όχι, αντιμέτωπη με την «μήνιν των Τούρκων».

Ουδείς αμφιβάλλει ότι στην Τουρκία έχει επιβληθεί ένα αυταρχικό καθεστώς, όπου δεν ισχύουν όσα αναφέρονται στον κόσμο ως «ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τύπος είναι υπό διωγμό. Η ελευθεροτυπία έχει καταργηθεί. Δικαστικοί, στρατιωτικοί και εκπαιδευτικοί επίσης διώκονται. Κάθε τόσο υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια -άλλωστε υπάρχουν εύγλωττες φωτογραφίες κακοποιημένων συλληφθέντων αξιωματικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στην ατμόσφαιρα αυτή ήρθε να προστεθεί η ιστορική απόφαση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Tελικά, η τουρκική κυβέρνηση δεν άργησε να κάνει την πρώτη κίνηση. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα που περιλαμβάνουν την ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aυτό μεταδίδει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ως απάντηση στην ετυμηγορία του ελληνικού δικαστηρίου.

«Αντίποινα» προέβλεψε ο γερμανικός Τύπος

Σήμερα ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε στο θέμα και προέβλεψε ότι η Τουρκία ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει το ζήτημα των προσφύγων για αντίποινα.

«Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα, ωστόσο, έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη» έγραψε η «Süddeutsche Zeitung».

«Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των νατοϊκών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας» επεσήμανε η «Tageszeitung» του Βερολίνου. «Σαν πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Ουδείς ξεχνά τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: ειδικά την ημέρα κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ήταν αριθμός-ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016» πρόσθεσε.

«Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» έγραψε το «Spiegel».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης