Χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό και με άταφες σορούς γύρω τους, κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον τυφώνα Χαϊγιάν που χτύπησε τις Φιλιππίνες προσπαθούν – ενδεχομένως μάταια οι περισσότεροι – να διαφύγουν από τις ζώνες της μεγαλύτερης καταστροφής, ενώ μόλις τώρα ξεκινά να φθάνει η βοήθεια.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 1.744, με τις εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς να θεωρούνται… σχετικά αισιόδοξες. Επίσης, σιγά σιγά αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και οι διεθνείς επιχειρήσεις για στήριξη στη δοκιμαζόμενη χώρα, με αποστολή συνεργείων και απελευθέρωση κονδυλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Τακλομπάν, η πόλη στο νησί Λέιτε που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα από τον τυφώνα Χαϊγιάν, είναι μια απέραντη ζώνη ερειπίων, ενώ κάθε σούπερ μάρκετ, εμπορικό κέντρο και μαγαζί έχει «στερέψει» από νερό και τρόφιμα μετά τις επιδρομές κατοίκων, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Δύο αεροσκάφη της αεροπορίας των Φιλιππινών έφθασαν τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Τακλομπάν – από το οποίο έχει μείνει μόνο ο αεροδιάδρομος – για να απομακρύνουν τους επιζώντες. Από τους εκατοντάδες πολίτες που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καταφέρουν να μπουν, ελάχιστοι χώρεσαν στα δύο αεροσκάφη που θα τους μετέφεραν μακριά από το Τακλομπάν.

Στους χώρους του αεροδρομίου έχει στηθεί αυτοσχέδιος ιατρικός σταθμός, όπου οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστα φάρμακα και προσπαθούν με κάθε μέσο να φροντίσουν τους τραυματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι λεηλασίες δεν περιορίζονται μόνο σε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί κλοπές τηλεοράσεων, ψυγείων και ηλεκτρονικών ειδών. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν αναπτυχθεί για την «τήρηση της τάξης», ενώ έγινε επίσης γνωστό πως από φυλακή της πόλης απέδρασαν 600 κρατούμενοι.

Τo πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), τις Φιλιππίνες χτύπησε σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στο νησί Σαν Ισίντρο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και το εστιακό της βάθος υπολογίστηκε στα 68 χιλιόμετρα.

Ασύλληπτο το μέγεθος της τραγωδίας

Με τα συνεργεία διάσωσης να ξεκινούν μόλις τώρα να φθάνουν στις περιοχές που έχουν πληγεί και τα ύδατα να έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αποκαλύπτεται σιγά σιγά το μέγεθος της τραγωδίας που χτύπησε τις Φιλιππίνες. Σε μικρή ναυτική βάση στο Λέιτε, με την υποχώρηση του νερού εμφανίστηκαν σοροί θυμάτων, οι οποίες δεν μπορούν καν να απομακρυνθούν επειδή υπάρχει έλλειψη σάκων.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Tζον Γκινγκ ανέφερε πως «εκτιμάται πλέον ότι πάνω από 10.000 άτομα έχουν χαθεί» και περίπου 600.000 έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Ακόμη και για τα δεδομένα των Φιλιππινών, το νησιωτικό σύμπλεγμα των οποίων έχει υποστεί τεράστιες φυσικές καταστροφές στο παρελθόν, το μέγεθος της τραγωδίας είναι ασύλληπτο. Μέχρι στιγμής η πιο φονική θεομηνία ήταν το τσουνάμι στον κόλπο Μόρο το 1976 με 5.791 νεκρούς και η καταιγίδα Θέλμα, το 1991, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 5.100 άνθρωποι.

Η έξωθεν βοήθεια

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι κεφάλαια ύψους 25 εκατ. δολαρίων θα διατεθούν για την κατασκευή καταυλισμών καθώς και για την παροχή πόσιμου νερού και ιατρικών μέσων. Η Βαλερί Άμος, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που βρίσκεται καθ’ οδόν για τις Φιλιππίνες, δήλωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσονται ομάδες εμπειρογνωμόνων για τις πρώτες απαραίτητες υπηρεσίες.

Για την παράδοση της βοήθειας και την επίσπευση της διαδικασίας απομάκρυνσης των κατοίκων, έχει ανοίξει επιπλέον αεροδιάδρομος στο Γκουιουάν, πόλη του νησιού Σαμάρ δίπλα στο Λέιτε.

Αμερικανικό υδροπλάνο απέπλευσε την Τρίτη για τις Φιλιππίνες για να συνδράμει στις επιχειρήσεις παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Το USS Τζορτζ Ουάσινγκτον έφυγε από το Χονγκ Κονγκ και αναμένεται να φθάσει τις Φιλιππίνες σε δύο ημέρες, ενώ καθ’ οδόν βρίσκονται άλλα τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Τέλος, στο νησιώτικο σύμπλεγμα κατευθύνεται και το βρετανικό HMS Ντέρινγκ από τη Σιγκαπούρη, το οποίο μεταφέρει εξοπλισμό για τη μετατροπή του θαλασσινού νερού σε πόσιμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης