Περισσότεροι από 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 850 τραυματίστηκαν ύστερα από ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ιράν.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τα σωστικά συνεργεία συνέχισαν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης να αναζητούν επιζώντες κοντά στις πληγείσες περιοχές κοντά στην πόλη Μπουσέρ. Ο σεισμός σημειώθηκε μόλις 90 χλμ. νότια του μοναδικού πυρηνικού σταθμού που βρίσκεται σε ιρανικό έδαφος, ο οποίος δεν υπέστη κάποια ζημιά και λειτουργεί κανονικά. Ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα του Κόλπου και κυρίως σε πόλεις όπως το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι (Η.Α.Ε.) και το Μπαχρέιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τοπικές Αρχές κήρυξαν τριήμερο πένθος για τα δεκάδες θύματα.

Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας, Fereydun Hasanvand (Φερεϊντούν Χασανβάντ), εξήγησε πως από τους 850 τραυματίες, οι 100 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, καθώς όλοι οι υπόλοιποι δεν έφεραν σοβαρά τραύματα. Περίπου 10.000 άνθρωποι σε πάνω από 50 χωριά επηρεάστηκαν από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου, ενώ 700 κατοικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στην περιοχή έχουν σταλεί γεννήτριες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί με το πρώτο φως της ημέρας. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 16.22 το μεσημέρι της Τρίτης, τοπική ώρα (14.52 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος) κοντά στην πόλη Κακί, νότια του Μπουσέρ, σημαντικού λιμανιού στο νότιο τμήμα της ασιατικής χώρας.

Συνεχείς μετασεισμοί

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,4R και να σημειώνεται περίπου μια ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

Εικόνες από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους, αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο, κάθε φορά που η γη σείεται από έναν ισχυρό μετασεισμό. Παράλληλα, οι αναφορές για προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης είναι συνεχείς, ενώ δυσλειτουργίες εμφανίζονται και στην τηλεφωνία.

Όσον αφορά στο πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Μπουσέρ το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RussiaToday μετέδωσε πως δεν παρουσιάστηκε κάποια δυσλειτουργία μετά τον σεισμό, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά δόθηκε εντολή να διακοπεί προσωρινά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα πρώτα έργα για την κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησαν το 1975 πριν την Ιρανική Επανάσταση και στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 Ρώσοι επιστήμονες βοήθησαν στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων.

Οι ισχυροί σεισμοί δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο για το Ιράν. Το 2003 το «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην πόλη Μπαμ είχε ως αποτέλεσμα 31.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ τον Αύγουστο του 2012 διπλή σεισμική δόνηση 6,2 και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας άφησε πίσω της περισσότερους από 300 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Διαβάστε επίσης:
Τουλάχιστον 20 νεκροί από τον σεισμό στο Ιράν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2013, 18:35
Φονικός ο σεισμός στο Ιράν, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Απριλίου 2013, 16:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης