Τουλάχιστον έξι νεκροί και 50 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγη ώρα πριν από τη 1.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σε πύργο 24 ορόφων στο Λονδίνο.

Οι φλόγες κυριολεκτικά κατάπιαν τον πύργο Grenfell στην οδό Latimer στο βόρειο Kensington, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι πολύς κόσμος παγιδεύτηκε μέσα στα διαμερίσματα και κάποιοι έκαναν σήματα με φακούς από τα παράθυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H επικεφαλής της Πυροσβεστικής Dany Cotton σε επίσημες ανακοινώσεις λίγο πριν από τις 10.00 ώρα Ελλάδας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν θύματα, ωστόσο δεν έδωσε αριθμό, καθώς δεν έχει επιβεβαιωθεί, λόγω της «πολυπλοκότητας του κτηρίου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως η υπηρεσία δέχθηκε την πρώτη κλήση για το περιστατικό στις 12.54 π.μ. και «φθάσαμε σε έξι λεπτά».

Ωστόσο στις 11.25 το πρωί (τοπική ώρα) o διοικητής της Scotland Yard Stuart Cundy επιβεβαίωσε πως υπάρχουν τουλάχιστον έξι νεκροί. Πρόσθεσε πως είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί, καθώς οι έρευνες στον πύργο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Tα βρετανικά δίκτυα μετέδωσαν πως από τα παράθυρα των διαμερισμάτων ακούγονταν φωνές ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια. Άλλοι, σύμφωνα με την Daily Mail, επιχείρησαν να κατέβουν από τον πύργο δημιουργώντας αυτοσχέδια «σχοινιά» με τη χρήση σεντονιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοικοι που διαμένουν σε γειτονικά κτήρια εγκατέλειψαν τις εστίες τους και βγήκαν στον δρόμο ξυπόλυτοι, φορώντας τις πιτζάμες τους, ενώ ορισμένοι προέτρεπαν τους εγκλωβισμένους να βγάλουν τα κεφάλια τους έξω από το παράθυρο.

Στον πύργο έχουν σπεύσει ειδικοί μηχανικοί προκειμένου να ελέγξουν τη στατικότητα και την ασφάλεια του κτηρίου. Σημειώνεται πως σε αυτό υπολογίζεται πως διέμεναν 400-600 ένοικοι.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το σημείο

Bίντεο-ντοκουμέντο από το εσωτερικό του κτηρίου:

Η αστυνομία είπε ότι υπήρξαν κάτοικοι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στη Βρετανία, τουλάχιστον 30 ένοικοι από τον πύργο έχουν διακομιστεί σε πέντε νοσοκομεία.

H φωτιά ξεκίνησε από τον 2ο όροφο και έφτασε μέχρι τον τελευταίο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ η αστυνομία ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στη 01.15 (τοπική ώρα). Ο πύργος περιλαμβάνει συνολικά 120 διαμερίσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι κατοικίες όπου διαμένουν ένοικοι.

Η Πυροσβεστική βρίσκεται στο σημείο με 200 άνδρες και 40 οχήματα. Εκπρόσωπος της υπηρεσίας σε ανάρτησή του στο Facebook τόνισε πως οι πυροσβέστες «φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά. Πρόκειται για ένα μεγάλο και πολύ σοβαρό περιστατικό, και στο σημείο υπάρχει μεγάλος αριθμός δυνάμεων».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για θύματα.

Η μητροπολιτική αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, προκειμένου να διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο της κατάσβεσης.

Στο κτήριο το 2016 είχαν γίνει εργασίες ανακαίνισης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης