ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ Ο,ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ FOXNEWS

Στις κάλπες προσήλθαν οι Αμερικανοί προκειμένου να εκλέξουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τον επόμενο πρόεδρο, οι Αμερικάνοι ψηφίζουν για Κογκρέσο, κυβερνήτες πολιτειών, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους, ενώ δεν λείπουν και ορισμένα τοπικά δημοψηφίσματα​

Στις 06.00 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας) άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα σε 9 πολιτείες στο ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Η αγωνία στα επιτελεία των δύο υποψηφίων Ντόναλντ Τραμπ (Ρεπουμπλικάνοι) και Χίλαρι Κλίντον (Δημοκρατικοί) χτύπησε «κόκκινο», με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να δίνουν νίκη της Χίλαρι. Ειδικότερα, στο Ντίξβιλ Νοτς στα Απαλάχια Όρη, οι επτά ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με τέσσερις εξ αυτών να επιλέγουν την υποψήφια των Δημοκρατικών ως την επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, η συνέχεια επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις για την υποψήφια των Δημοκρατικών, καθώς το εκλογικό σώμα επέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ για 45ο πρόεδρο της χώρας.

Οι Αμερικάνοι ψήφισαν επίσης για Κογκρέσο, κυβερνήτες πολιτειών, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους, ενώ δεν έλειψαν και ορισμένα τοπικά δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 225 εκατομμύρια Αμερικάνοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και σε πολλά εκλογικά κέντρα σχηματίστηκαν ουρές πολλών μέτρων (Βιρτζίνια, Σάρλοτ, Βόρεια Καρολίνα).

Δείτε ΖΩΝΤΑΝΗ εικόνα από τα διεθνή δίκτυα:


Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές

Συνολικά, 12 πολιτείες θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικές στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Ήταν οι πολιτείες-κλειδιά, οι οποίες επηρέασαν καταλυτικά το τελικό αποτέλεσμα.

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ επικέντρωσαν εκεί την προεκλογική τους εκστρατεία με συχνές επισκέψεις, αγνοώντας την υπόλοιπη χώρα.

Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά ήταν περισσότερο επίμαχες από άλλες, είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων ήταν πολύ μεγάλος είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων ήταν πολύ κοντά, είτε και για τα δύο.

Η ψηφοφορία

Οι εκλογές διεξήχθησαν με βάση τον νόμο του 1845 ο οποίος ορίζει ότι η προσφυγή στις κάλπες γίνεται την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Πώς έγινε όμως η όλη διαδικασία.

Τα κυριότερα σημεία:

Ψηφοφορία: Καθολική έμμεση ψηφοφορία σ’ έναν γύρο, στις 50 αμερικανικές πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια (αφού η πόλη της Ουάσινγκτον δεν ανήκει σε καμία πολιτεία).

Οι μεγάλοι εκλέκτορες: Είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού. Η Καλιφόρνια για παράδειγμα διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα, το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3. Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα αναδείξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.

Τι πρέπει να κερδηθεί: Ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270. Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων, παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας. Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.

Ψήφισε η Χίλαρι Κλίντον

Η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της Τσάπακουα, στη Νέα Υόρκη, όπου κατοικεί.

Τη Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκαν στο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς της που λειτουργεί ως εκλογικό κέντρο περίπου 150 άτομα που την περίμεναν επί μία ώρα. Ψήφισε συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

«Οι άνθρωποι μετρούν τόσο πολύ στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι για τη χώρα μας θα κάνω το καλύτερο που μπορώ εάν έχω την τύχη να κερδίσω σήμερα», είπε η Χίλαρι Κλίντον βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο.

Ψήφισε και ο Τραμπ
 
Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών συνοδευόταν από τη σύζυγο του και την κόρη του.

«Δύσκολη απόφαση» ήταν το σχόλιό του όταν ερωτήθηκε, τι ψήφισε.

Εικόνες από εκλογικά κέντρα των ΗΠΑ:

Χαμογελαστός ο Τραμπ

Αμερικανοί ψηφίζουν σε εκλογικό κέντρο (Μανχάταν, Νέα Υόρκη)

Ψηφίζοντας στη Φλόριντα: Η συγκεκριμένη πολιτεία δίνει τους περισσότερους εκλέκτορες

Χίλαρι ή Τραμπ; Ιδού το δίλημμα σε εκλογικό κέντρο του Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια)

Σε ετοιμότητα οι εφορευτικές επιτροπές

Η μεγάλη στιγμή για την ανάδειξη του επόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου έφθασε (Εκλογικό κέντρο στη Βιρτζίνια)

Ο Κλέι Σμιθ είναι ο πρώτος Αμερικανός ψηφοφόρος που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Ντίξβιλ Νοτς (Νιου Χαμσάιρ)

Η καταγραφή του πρώτου επίσημου αποτελέσματος στο Ντίξβιλ Νοτς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης