Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν τη Δευτέρα να συμφωνήσουν στους όρους ανακατανομής 40.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η απόφαση μετατίθεται για το τέλος του έτους, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.

Το θέμα έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ και πολλές εμφανίζονται απρόθυμες να δεχτούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο ανάμεσα σε ευρωπαίους ηγέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, οι χώρες της ΕΕ φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στην ανακατανομή περίπου 35.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, αριθμός αρκετά μικρότερος από αυτόν που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι χώρες θα επιμείνουν στον στόχο των 40.000, αλλά θέλουν να συμφωνήσουμε για την ανακατανομή τους αργότερα μέσα στο έτος» ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Δεύτερος διπλωμάτης είπε ότι ο αριθμός που καθορίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα γίνει σεβαστός, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα δεχθεί κάθε χώρα θα καθοριστεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στις χώρες που αντιτίθενται στο σχέδιο είναι η Ισπανία και η Πολωνία. Αλλά και άλλες χώρες δεσμεύτηκαν να δεχθούν αριθμό μεταναστών μικρότερο από αυτόν που είχε ζητήσει η Κομισιόν. Για παράδειγμα η Πολωνία δεσμεύθηκε να δεχθεί 1.000 πρόσφυγες έναντι των 2.500 που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αριθμός των 40.000 προσφύγων για δύο χρόνια είναι πολύ μικρός, δεδομένου του μεγέθους της ανθρωπιστικής κρίσης. Μόνο μέσα στο 2015, περίπου 150.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη, με τους περισσότερους να φτάνουν σε Ιταλία και Ελλάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει φέτος στην Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης