«Αποστολή Εξετελέσθη». Με αυτή τη συμβολική φράση, ο Ντόναλντ Τραμπ σήμανε το τέλος των  στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων της Συρίας, της χώρας του και των συμμάχων του (Αγγλίας, Γαλλίας), προσδίδοντας παράλληλα μια πανηγυρική διάθεση για τα αποτελέσματα των μεταμεσονύχτιων βομβαρδισμών, διάρκειας μιας ώρας. 

«Ο αεροπορικός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε άψογα χθες το βράδυ. Ευχαριστώ την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την σοφία και την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η Αποστολή Εξετελέσθη», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Η επιχείρηση ήταν τελικά η εκτόξευση περισσότερων από 100 πυραύλων Cruise και Tomahawk, από συμμαχικά πλοία και αεροπλάνα, εναντίον τριών συγκεκριμένων στόχωνΗ επιχείρηση ήταν τελικά η εκτόξευση περισσότερων από 100 πυραύλων Cruise και Tomahawk, από συμμαχικά πλοία και αεροπλάνα, εναντίον τριών συγκεκριμένων στόχων, που είχαν προσδιοριστεί από τους δυτικούς ως «υποδομές παρασκευής χημικών όπλων» του καθεστώτος του Άσαντ.  

Παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις αλλά και τις απειλές της Ρωσίας, οι αμερικάνικοι πύραυλοι χτύπησαν τρεις στόχους: Ο πρώτος ένα Ινστιτούτο Ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκούς. Ο δεύτερος στόχος ήταν μια στρατιωτική αποθήκη στην πόλη Χομς όπου πιστεύεται ότι υπήρχαν αποθέματα του χημικού όπλου Σαρίν. Ο τρίτος στόχος ήταν μια αποθήκη χημικών και πολύ σημαντικό αρχηγείο διοίκησης.  Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι οι συριακές δυνάμεις έχασαν σημαντικό εξοπλισμό και υλικά που σχετίζονται με τα χημικά όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στόχοι που επλήγησαν (Πηγή: Guardian)

Δείτε εικόνες από το Ινστιτούτο Ερευνών λίγο έξω από τη Δαμασκό που βομβαρδίστηκε:

Βίντεο με τις καταστροφές, από τη συριακή τηλεόραση:

 Δείτε εικόνες από τις στιγμές των βομβαρδισμών εδώ.

Οι Σύροι από την πλευρά τους, δεν φαίνεται να επλήγησαν ιδιαίτερα από αυτά τα χτυπήματα, ενώ και το ηθικό τους δείχνει υψηλό, δεδομένου ότι, όπως ανακοινώθηκε από τη ρωσική πλευρά, οι περισσότεροι πύραυλοι εναντίον του εδάφους τους αναχαιτίστηκαν –  συγκεκριμένα οι 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν, σύμφωνα πάντα με ρωσικές ανακοινώσεις. 

Επίσης, η συριακή προεδρία ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ να πηγαίνει για δουλειά σήμερα, μερικές ώρες μετά τους βομβαρδισμούς. 

«Το πρωί της ανθεκτικότητας» γράφει η λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Telegram και εικονίζει τον Άσαντ με κοστούμι και γραβάτα να κρατά έναν χαρτοφύλακα καθώς περπατά στη μαρμάρινη είσοδο ενός κτιρίου.

Δείτε το βίντεο:

Εξάλλου το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει από τη Δαμασκό πως εκατοντάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες πλατείες της συριακής πρωτεύουσας κορνάροντας με τα αυτοκίνητά τους, κάνοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης και κρατώντας συριακές σημαίες για να δείξουν ότι αψηφούν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας

Η διπλωματική σκακιέρα και η επόμενη μέρα

Οι Ρώσοι από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την επίθεση και έκαναν λόγο για «συνέπειες» που θα έχει αυτή η πράξη κατά του συμμάχου τους, έσπευσαν όμως να τονίσουν πως κανένας από τους πυραύλους δεν εισήλθαν εντός των αεροπορικών ζωνών άμυνας της Ρωσίας, που έχουν τεθεί για την προστασία των εγκαταστάσεων τους στην Ταρτούς και στο Khmeimim. 

Ο Πούτιν κατηγόρησε τους συμμάχους για υποκρισία και για τορπιλισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία, και μαζί του τάχθηκε, όπως αναμενόταν, και το Ιράν, επίσης παραδοσιακός σύμμαχος του Άσαντ. Δεδομένου βέβαια και του μικρού μεγέθους των καταστροφών που επέφεραν τα πλήγματα, χωρίς κανένα θύμα, δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι στη συνέχεια οι τόνοι έπεσαν από τη ρωσική πλευρά και σταμάτησε να γίνεται λόγος για «αντίποινα».

Άλλωστε, φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για επικοινωνία και από τις δύο πλευρές, γεγονός που καταδεικνύεται και από την έγκαιρη φυγή των ρωσικών -αλλά και των συριακών που ειδοποιήθηκαν- δυνάμεων από τους στόχους που δέχτηκαν τα πλήγματα. 

Οι δυτικοί σύμμαχοι έλαβαν την υποστήριξη των οργανισμών που είναι μέλη (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ), η Γερμανία, αν και δεν συμμετείχε, τα υποστήριξε επίσης, ενώ τα χτυπήματα χαιρετίστηκαν από τους παραδοσιακούς εχθρούς του Άσαντ (Ισραήλ και Τουρκία). Η Τερέζα Μέι, ιδιαίτερα νευρικά όπως πολλοί παρατήρησαν, υπεραμύνθηκε της επιλογής να στηρίξει την επίθεση ενώπιον των Βρετανών δημοσιογράφων, όπως και ο Μακρόν, ο οποίος μάλιστα θα επισκεφτεί κανονικά τη Ρωσία τον επόμενο μήνα.

Το διπλωματικό παιχνίδι πλέον γίνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα βρεθούν οι διάφορες πλευρές, σε μια προσπάθεια σύγκλισης και αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων, αφού προς το παρόν τουλάχιστον δεν διαφαίνεται διάθεση για κλιμάκωση της έντασης ή της πολεμικής ρητορικής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το επόμενο διάστημα το πόρισμα των ανεξάρτητων παρατηρητών που μεταβαίνουν στη Ντούμα, σχετικά με τη χρήση ή μη χημικών όπλων.

Η πρόταση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία προτείνει προς ψήφιση την υιοθέτηση ενός σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο “θα καταδικάζει της επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.”

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, ενώ δεν θεωρείται πιθανό ότι το σχέδιο αυτό ψηφίσματος, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ελάχιστο των εννέα θετικών ψήφων από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία που συγκαταλέγονται στα μόνιμα μέλη του αναφερόμενου οργάνου και συμμετείχαν στα σημερινά αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα κατά της Συρίας, θα καταψηφίσουν το ρωσικό σχέδιο απόφασης.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης