Ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην Ανατολική Γερμανία Γιόαχιμ Γκάουκ αναμένεται να εκλεγεί 11ος πρόεδρος της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε ειδική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα.

Ο 72χρονος Γκάουκ έχει την υποστήριξη όλων των κύριων πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας, με την οποία εξασφαλίζει την εκλογή του σήμερα από την ειδική Ομοσπονδιακή Συνέλευση των 1.240 μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μόνη συνυποψήφια για τη θέση αυτή είναι η ακτιβίστρια κατά των Ναζί Μπεάτε Κλάρσφελντ, την οποία υποστηρίζει το μικρό αριστερό κόμμα Ντι Λίνκε (Η Αριστερά).

Η 73χρονη Κλάρσφελντ είχε απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το 1968 όταν χαστούκισε σε μια πολιτική εκδήλωση τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Κουρτ Γκέοργκ Κίσινγκερ, ο οποίος είχε εργαστεί στο ναζιστικό υπουργείο Προπαγάνδας του Γιόζεφ Γκαίμπελς.

Ο υπερκομματικός Γκάουκ, ο οποίος αναδείχθηκε ως ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ήταν αυτός που επέβλεψε το άνοιγμα των φακέλων που είχε στην κατοχή της η Στάζι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιο άμεσο καθήκον του ως νέος πρόεδρος της Γερμανίας θα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο θεσμό, μετά την αναγκαστική παραίτηση από την προεδρία του Κρίστιαν Βουλφ το Φεβρουάριο λόγω κατηγοριών για διαφθορά.

Επιπροσθέτως των 620 μελών του κοινοβουλίου της χώρας, η Ομοσπονδιακή Συνέλευση περιλαμβάνει άλλες 620 εξέχουσες προσωπικότητες, όπως κορυφαίους ηθοποιούς, φυσιογνωμίες του αθλητισμού και ακτιβιστές.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης