Μείωση των στρατιωτικών δαπανών σε παγκόσμια κλίμακα παρατηρήθηκε το 2012, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε χώρες πρωτοπόρους στην εξέλιξη της πολεμικής βιομηχανίας (Η.Π.Α.).

Σύμφωνα με έκθεση του «International Peace Research Institute», που εδρεύει στη Στοκχόλμη (SIPRI), οι «σφιχτοί» προϋπολογισμοί στις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη σταδιακή απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες αυτής της μείωσης. Στο σύνολό τους οι δαπάνες μειώθηκαν παγκοσμίως κατά 0,5% στα 1,75 τρισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, φαίνεται πως η Κίνα και η Ρωσία δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από την οικονομική κρίση, προχωρώντας σε αύξηση των κονδυλίων για την Άμυνα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης τους στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή. Ειδικότερα, η Κίνα αύξησε τις δαπάνες κατά 7,8% το 2012 και συνολικά από το 2013 κατά 175%, ενώ η Ρωσία κατά 16% το 2012.

«Βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή μιας αλλαγής στις στρατιωτικές ισορροπίες, από τις πλούσιες δυτικές χώρες προς τις αναδυόμενες περιοχές », εξήγησε στέλεχος του SIPRI.

Όσον αφορά στις Η.Π.Α. παρατηρήθηκε μείωση κατά 6% και πλέον αυτές δεν καλύπτουν το 40% των παγκόσμιων δαπανών συνολικά, για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (Ε.Σ.Σ.Δ.). Τα κονδύλια για εξοπλιστικά προγράμματα είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α., έχοντας νωρίτερα σημειώσει κάθετη πτώση λόγω του τέλους του Ψυχρού Πολεμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Η Κίνα στο «Top 5» των εμπόρων όπλων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013, 18:22
Η κρίση επηρεάζει την πολεμική βιομηχανία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013, 04:15

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης