Το κινηματογραφικό βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια αξιόλογης παρουσίας και για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες-φιναλίστ που διαγωνίζονται.

Πρόκειται για τα φιλμ «Με τα Μάτια Ανοιχτά» (As I Open My Eyes) της Λεϊλά Μπουζίντ, «Εγώ, ο Κολοκυθάκης» (My Life as a Courgette) του Κλωντ Μπαράς και «Τόνι Έρντμαν» της Μάρεν Άντε. Πρόκειται για τρία εξαιρετικά φιλμ που αξίζουν της προσοχής του κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βραβείο LUX, που θεσμοθετήθηκε το 2007, είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της δράσης για το βραβείο LUX θα προηγηθεί των προβολών συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ στην αποθήκη Γ’ στον χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης, από τον Υπεύθυνο Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργο Κρασσακόπουλο και τον Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, ενώ ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Στέλιος Κούλογλου, θα συμμετάσχει ως ομιλητής.

Το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο, καθώς βοηθά τις ευρωπαϊκές ταινίες να φτάσουν σ’ ένα ευρύτερο κοινό με την υποστήριξη του υποτιτλισμού και της διανομής τους. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ταινίες επιλέγονται από μια ομάδα επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που αποτελούν την επιτροπή επιλογής. Οι τρεις ταινίες του επίσημου διαγωνισμού είναι το αποτέλεσμα της επιτροπής επιλογής. Ο νικητής επιλέγεται και βραβεύεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φέτος η βράβευση πραγματοποιείται στις 23 Νοεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου όμως έχουν και οι θεατές.

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης