Απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, σχολεία και νοσοκομεία από κρατικούς αξιωματούχους στην Κίνα, καθώς η χώρα προσπαθεί να βρει τρόπους να μειώσει τον αριθμό των 1,4 εκατομμυρίων θανάτων ετησίως, που σχετίζονται με τη βλαβερή για την υγεία συνήθεια.

Ο νέος νόμος χαιρετίστηκε ως «σημαντική εξέλιξη» σε μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό καπνιστών στον κόσμο (πάνω από 300 εκατομμύρια καπνιστές σε πληθυσμό 1,35 δισεκατομμυρίων ανθρώπων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτόν, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua News, οι κρατικοί αξιωματούχοι καλούνται να δώσουν το «καλό παράδειγμα», σβήνοντας τα τσιγάρα τους σε σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, μέσα μεταφοράς ή άλλους δημόσιους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ απαγορεύεται να καπνίσουν ή να προσφέρουν σε κάποιον τσιγάρο όταν εκτελούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Επίσης, δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους κρατικούς πόρους για να αγοράζουν τσιγάρα, ενώ τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και τα κυβερνητικά γραφεία δε μπορούν να αγοράζουν προϊόντα καπνού ή να εκτίθενται στους χώρους τους σχετικές διαφημίσεις.

Ειδικοί αναφέρουν ότι τεράστια έσοδα από το κρατικό μονοπώλιο καπνού εμπόδιζαν μέχρι τώρα τη λήψη σοβαρών αντικαπνιστικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κάπνισμα, εξαιτίας του οποίου πεθαίνουν κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια Κινέζοι, είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κινεζικής Ένωσης για τον Έλεγχο του Καπνού, ο ετήσιος αριθμός των τσιγάρων που πωλούνται στη χώρα αυξήθηκε 50% το 2012, φτάνοντας τα 2,52 τρισεκατομμύρια συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης