Νότα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας στην Ταϊπέι επέδωσε την Κυριακή η Ταϊβάν, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην «πρόκληση» μιας ομάδας εθνικιστών Ιαπώνων οι οποίοι αποβιβάστηκαν στο διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος Σενκάκου ή Ντιαογού.

Περίπου 150 άτομα προσέγγισαν με σκάφη τα νησάκια και δέκα από αυτούς αποβιβάστηκαν σε αυτά. Οι βραχονησίδες είναι υπό ιαπωνικό έλεγχο αλλά διεκδικούνται τόσο από την Κίνα όσο και από την Ταϊβάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τίμοθι Γιανγκ κάλεσε αμέσως τον Ταντάσι Ιμάι που εκπροσωπεί το Τόκιο στο νησί. Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις αλλά έχουν εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

«Αυτή η προκλητική ενέργεια υποδαυλίζει τις εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Τα νησιά Νιαογού ανήκουν στη Δημοκρατία της Κίνας (σ.σ. η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν) από ιστορική και γεωγραφική άποψη και βάση του διεθνούς δικαίου» προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Οι μονομερείς ενέργειες και οι ισχυρισμοίο αυτής της ομάδας των Ιαπώνων δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα και η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει αμέσως να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».

Διαβάστε επίσης Διαδηλώσεις για την απόβαση Ιαπώνων στα νησιά Σενκάκου, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, 09:08

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης