Το εκτός νόμου στην Τουρκία Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) βρίσκεται σε πόλεμο με τον τουρκικό στρατό, αρχικά διεκδικώντας την ανεξαρτησία του και αργότερα αυτοδιοίκηση εντός Τουρκίας, εδώ και 33 χρόνια.

Από τις επιτυχίες των Κούρδων ανταρτών αποδεικνύεται πως οι οργανώσεις έχουν επιτύχει να αποσπάσουν πολλές γυναίκες από τα πατριαρχικά κοινωνικά πρότυπα της Τουρκίας, συγκροτώντας ένοπλες ομάδες γυναικών που πολεμούν στο πλευρό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα φαίνεται πως κι ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Η διοίκηση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής ανακοίνωσε ότι δημιουργεί μάχιμες θέσεις για 8.000 γυναίκες «με στόχο την καταπολέμηση της ”τρομοκρατίας” (το ΡΚΚ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση για το τουρκικό κράτος) και την προστασία των συνόρων της χώρας».

Οι γυναίκες -όπως αναφέρεται στην προκήρυξη- θα πρέπει να είναι ηλικία έως 26 χρόνων και να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,64 μ.

Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που υπηρετούν στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή, από 1% (που υπηρετούν στον τουρκικό στρατό γενικώς) σε 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως το 2013, σύμφωνα με τα τελευταία υπάρχοντα επίσημα στοιχεία, υπηρετούν μόλις 1.345 γυναίκες μόνιμες αξιωματικοί στον τουρκικό στρατό και 370 έφεδροι σε σύνολο 723.741 στρατιωτικού προσωπικού.

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό ειδησεογραφικό κανάλι «NTV news», «οι γυναίκες κομάντος θα εκπαιδευθούν μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους σε παγωμένες συνθήκες που επικρατούν στα βουνά της ανατολικής Τουρκίας καθώς και στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά, όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και το ΡΚΚ».

Μαθήτριες της Στρατιωτικής Σχολής Κουλέλι μπορούν πλέον να φορούν μαντίλα

Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο, με ειδική διαταγή που προκάλεσε τεκτονικές δονήσεις στην κοινωνία, αλλάζει ο κώδικας στρατιωτικής ένδυσης και επιτράπηκε ακόμη και σε στρατιωτίνες να φορούν την παραδοσιακή μαντίλα (χιτζάμπ)…

Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, είχε προσδιορίσει αυστηρούς όρους για τον ρόλο των στρατιωτικών στην Τουρκία, καθορίζοντάς τους ως θεματοφύλακες του καθεστώτος που καθορίσθηκε πριν από 94 χρόνια από τον Μουσταφά Κεμάλ.

Η απόφαση να φορούν οι στρατιωτίνες μαντίλα είχε θεωρηθεί από τους Κεμαλικούς ως ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο του κοσμικού κράτους.

Πληροφορίες από al-monitor.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης