Σειρά από διπλωματικές εξελίξεις έχουν πλέον δρομολογηθεί μετά την ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά και την επανέναρξη των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ.

Έτσι δεν είναι μόνο η αυριανή σύγκληση των πρεσβευτών από τα 28 ΝΑΤΟΪκά κράτη-μέλη της συμμαχίας με αντικείμενο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα τους Κούρδους αντάρτες του PKK και τους τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λόγω της σοβαρής κατάστασης που προκλήθηκε μετά τις φρικιαστικές τρομοκρατικές πράξεις των τελευταίων ημερών και με στόχο να ενημερωθούν οι σύμμαχοι για τα μέτρα που θα ληφθούν συγκαλούνται οι πρεσβευτές των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ» όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμα λόγος ότι οι σύμμαχοι παρακολουθούν λεπτομερώς τις εξελίξεις και τάσσονται στο πλευρό της Τουρκίας.



Να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους καλεί η Μέρκελ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τον κάλεσε «να μην εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους αλλά παρά τις δυσκολίες να την συνεχίσει».

Ταυτόχρονα η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η Γερμανία θα στηρίξει τον αγώνα της Άγκυρας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα υπάρχει στενή επαφή για το θέμα και εκατέρωθεν ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Εσωτερικών των δυο χωρών.

Νταβούτογλου: «Άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού»

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του «Daesh» (όπως αποκαλείται επίσης το Ισλαμικό Χαλιφάτο) στη Συρία, και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ στις 23 και 24 Ιουλίου, έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού στην περιοχή», δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χτες, σε δείπνο εργασίας στην Κωνσταντινούπολη με τους διευθυντές σύνταξης τουρκικών εφημερίδων.

«Τώρα έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες, παρ΄όλο που δεν έχουν αποκαλυφθεί όλες οι διαστάσεις της αντιστροφής. Θα θέλαμε όλους να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα από τις νέες συνθήκες που δημιούργησαν οι επιχειρήσεις μας στην Συρία και το Ιράκ και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αναλόγως».

Για να προσθέσει: «Δεν έχει θέση το «Daesh» (ΙΧ) κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Μαΐου 2013 με το ΡΚΚ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Αν το ΡΚΚ, είχε απομακρύνει όλες τις ένοπλες μονάδες του εκτός της Τουρκίας, όπως είχε συμφωνηθεί, τότε δεν θα έβλεπαν τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα να πετάνε πάνω από το όρος Καντίλ (στο Ιράκ, όπου και η έδρα του αρχηγείου του ΡΚΚ).

Αναφερόμενος στην απαγόρευση πολιτικών του κουρδικού κόμματος HDP (που διαθέτει πλέον 80 από τις 550 έδρες στη Βουλή) να συναντηθούν με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη στο Ίμαραλί, ο Νταβούτογλου είπε: «Οι άνθρωποι του HDP, μπορούν να πάνε όπου θέλουν –είτε στο Καντίλ, είτε αλλού και να συνομιλήσουν με οποιονδήποτε θέλουν για να επίσουν το ΡΚΚ να τηρήσει τις συμφωνίες. Ως τότε, ουδεμία πολιτική αντιπροσωπία θα επισκεφθεί τον Οτζαλάν.

Η ΕΕ καλεί την Άγκυρα να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ

Η αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντέρικα Μογερίνι, κάλεσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προωθήσει τις προσπάθειες να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός με το παράνομο ΡΚΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της στις Βρυξέλες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Μογερίνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο κατά την οποία υποστήριξε τις προσπάθειες της Τουρκίας εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, για να τον ενημερώσει για το εσωτερικό πρόβλημα της χώρας του.
Από το προεδρικό γραφείο στην Άγκυρα ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος του διαβίβασε τα συλλυπητήρια για τις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή της Σαλιούρφα Τσεϋλανπινάρ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ιράκ Fuad Masum.

Πληροφορίες από Anadolu Agency/ Hurriyet
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης