Εξακολουθεί να διχάζει τους κατοίκους αρκετών περιοχών στις ΗΠΑ η προ διετίας απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αφαιρεθεί σε ορισμένες πολιτείες ο γκρίζος λύκος από τη λίστα των προστατευόμενων ζώων. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε στηρίξει τον Απρίλιο του 2011 μια ειδική τροπολογία της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, με την οποία επιτρεπόταν εκ νέου το κυνήγι του λύκου σε πέντε δυτικές πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Αϊντάχο, το Γουαιόμινγκ και η Μοντάνα.

Οι κάτοικοι πολλών μεσοδυτικών και βορειοδυτικών πολιτειών της χώρας ζητούν να επιτραπεί ξανά το κυνήγι τους, επικαλούμενοι τις καταστροφές που προκαλούν οι λύκοι στις κτηνοτροφικές μονάδες. Ωστόσο, άλλοι κάτοικοι – και μαζί τους επιστήμονες και οικολόγοι – ισχυρίζονται πως η απόφαση είναι λανθασμένη, καθότι έχουν μείνει πολύ λίγα μέρη που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον των λύκων, ενώ εκφράζονται φόβοι πως, παρότι το είδος δεν φαίνεται να κινδυνεύει πλέον με αφανισμό, με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για το κυνήγι του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μέσα στο 2012 σημειώθηκε μια μείωση στον πληθυσμό των λύκων της τάξεως του 7%. «Οι γκρίζοι λύκοι επιδρούν θετικά στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και μια τυχόν εξαφάνισή τους θα απειλούσε την ισορροπία του οικοσυστήματος» τονίζει στο βρετανικό BBC ο Φραντς Κέιμενζιντ, Αμερικανός περιβαλλοντολόγος κι οικολόγος ακτιβιστής, προσθέτοντας πως «αν πεθάνει το κυρίαρχο αρσενικό ή το θηλυκό της αγέλης, τότε υπάρχει πιθανότητα 50% το κοπάδι να μην αναπαραχθεί τα επόμενα χρόνια».

Οι γκρίζοι λύκοι είχαν κινδυνεύσει σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν και για αυτόν τον λόγο το 1973 η αμερικανική κυβέρνηση πέρασε την Πράξη Για Τα Απειλούμενα Είδη, η οποία, μεταξύ άλλων, τους έθετε υπό προστασία κι απαγορευόταν το κυνήγι και η θανάτωσή τους. Όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο πληθυσμός τους επανέκαμψε και οι Αρχές των πολιτειών στα Βραχώδη Όρη διαμαρτύρονταν διαρκώς για τις επιθέσεις που δέχονταν από λύκους οι φάρμες που βρίσκονταν σε υψηλό υψόμετρο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης