«Τελειώνει η δραστηριότητα του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ΙΧΙΛ) στην πόλη Κομπανί;» αναρωτιέται μεγάλο θέμα της “Mail online” με πλούσιο και εξαιρετικά εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό.


Οι Τούρκοι αφήνουν τους Κούρδους Πεσμεργκά να περάσουν προς Κομπανί
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως οι σφορδοί αμερικανικοί βομβαρδισμοί από αέρος εναντίον των τζιχαντιστών, και ο ανεφοδιασμός με όπλα των Κούρδων υπερασπιστών της συριακής μεθοριακής πόλης έγειραν την πλάστιγγα εις βάρος των εξτρεμιστών του ΙΧΙΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς εναντίον των τζιχαντιστών, οι Αμερικανοί έριξαν με αλεξίπτωτα πολεμοφόδια και φαρμακευτικό υλικό στις θέσεις των Κούρδων, ενώ οι πληροφορίες θέλουν την Τουρκία τελικά να επιτρέπει σε Κούρδους της Τουρκίας να περάσουν τα σύνορα για να ενισχύσουν τους Σύρους ομοεθνείς τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τζιχαντιστές έχουν απωθηθεί από θέσεις κλειδιά στην πόλη τις οποίες είχαν καταλάβει στις αρχές της επίθεσής τους πριν έναν και πλέον μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, δήλωσε πως «ηθικά ήταν πολύ δύσκολο να μην ενισχυθούν οι Κούρδοι μαχητές στην Κομπανί», δικαιολογώντας έμμεσα τους τουρκικούς δισταγμούς. Επειδή για την τουρκική κυβέρνηση οι Κούρδοι μαχητές στο Κομπανί, είναι σύμμαχοι με το «παράνομο» για τους Τούρκους Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, ΡΚΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι θέσεις του ΙΧΙΛ μέσα και γύρω από το Κομπανί, ένοιωσαν την ισχύ των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών ιδιαίτερα την περασμένη νύχτα και οι εκρήξεις φώτισαν την σκοτεινή ατμόσφαιρα» γράφει η «Mail».

Από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι «η Τουρκία βοηθά ιρακινές κουρδικές δυνάμεις να περάσουν στο συριακό έδαφος προς την πόλη Κομπανί για να υποστηρίξουν τους συμπατριώτες τους υπερασπιστές της».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου δεν θέλησε να δώσει διευκρινίσεις και έτσι δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο ποιους Κούρδους επιτρέπει η τουρκία να περάσουν τα τουρκικά σύνορα προς το συριακό έδαφος και το Κομπανί.

«Η προσωρινή κουρδική κυβέρνηση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Τουρκία και τις ΗΠΑ», είπε μόνο ο Τσαβούσογλου, που διευκρίνισε ότι «εμείς βοηθάμε τις δυνάμεις των Πεσμεργκά να περάσουν προς το Κομπανί και να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης».

Διαχρονική η μάχη απόκτησης κρατικής οντότητας του Κουρδιστάν

Η τουρκική επίσημη θέση είναι: «Δεν υπάρχει εθνότητα Κούρδοι. Πρόκειτια για ορεσίβιους Τούρκους».

Αυτό το επιχείρημα προβαλλόταν επί δύο δεκαετίες του 80 και του 90, όσο ο ένοπλος αγώνας από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) εναντίον του τουρκικού κράτους ήταν στο αποκορύφωμά του.

Ο πόλεμος εκείνος είχε κοστίσει ως το 2012 που υπεγράφη συνθήκη στη ζωή περισσότερων από 40.000 Κούρδων και τούρκων. Το ΡΚΚ εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση τόσο από την Τουρκία όσο τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η τουρκική στάση απέναντι στους Κούρδους του ιράκ, όμως είναι εντελώς διαφορετική και τους θεωρούν συμμάχους, μια και ανεφοδιάζονται από τα πετρέλαια του Κιρκούκ.

Η Τουρκία χρειάζεται την παραγωγή πετρελαίου και τον ανεφοδιασμό της με περί τα 120.000 βαρέλαι την ημέρα μέσω του αγωγού μήκους 600 μιλίων από το Κιρκούκ στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν.

Η ενεργειακή ανάγκη έχει παραμερίσει την εθνοτική διαφορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης