Ο Fidel Castro έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια τη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του, συνεχίζοντας να κλείνει το μάτι στη ζωή και να κοιτάει το μέλλον με αισιοδοξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο εμβληματικός ηγέτης της Επανάστασης του 1959 στην Κούβα έκανε την εμφάνισή του την περασμένη Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου, στα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης, καθώς δεν θα μπορούσε να μη δώσει το παρών την ημέρα της επανεκλογής του αδερφού του, Raul, στην προεδρία της χώρας. Από το 2006, όταν και παρέδωσε την εξουσία λόγω προβλημάτων υγείας, ο Fidel Castro είχε εμφανιστεί μόνο μία φορά στην Εθνοσυνέλευση, το 2010, όπου μάλιστα είχε μιλήσει κιόλας κάνοντας αναφορά στη σύγκρουση ανάμεσα στις Η.Π.Α. και το Ιράν η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πυρηνικό ολοκαύτωμα».

Όπως ήταν φυσικό, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο κόσμος του επεφύλαξε ένα εντυπωσιακό «standing ovation». Ο Fidel Castro έχει παραιτηθεί απ’ όλα τα δημόσια αξιώματά του εκτός από εκείνο του αναπληρωτή προέδρου της Εθνοσυνέλευσης.

Η ζωή περνά και πίσω δεν γυρνά

Ο αδερφός του εξελέγη τελικά πρόεδρος από τους 612 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως το 2018 θα εγκαταλείψει την προεδρία, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για… το νέο αίμα της πολιτικής ηγεσίας, καθώς όπως αναφέρουν και δύο λαϊκές ρήσεις «το πεπρωμένο φυγείν αδύνατο» και ο «χρόνος είναι ο μόνος αθάνατος».

Έχοντας φθάσει αισίως τα 81 και αναλαμβάνοντας επισήμως την προεδρία για πρώτη φορά το 2008 -παραμένοντας για δύο χρόνια στην εξουσία μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον αδερφό του- ο Raul εξήγησε πως δεν είναι σε θέση να συνεχίσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του. Τα αδέρφια Castro κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Κούβας για περισσότερες από πέντε δεκαετίες μετά την ανατροπή του Fulgencio Batista.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή θα είναι η τελευταία μου θητεία. Δεν εξελέγη πρόεδρος για να επαναφέρω τον Καπιταλισμό στην Κούβα. Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ, να διατηρήσω και να συνεχίσω τον τέλειο Σοσιαλισμό και όχι για να τον καταστρέψω», τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο Raul Castro πιστώνεται το άνοιγμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς προχώρησε σε μερική άρση των απαγορεύσεων για τη μεταβίβαση κατοικιών, την αγορά αυτοκινήτων, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, ενώ προώθησε και μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν τις πολιτικές ελευθερίες, διευκολύνοντας παράλληλα τη διαδικασία για όσους Κουβανούς επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα. Παράλληλα, φρόντισε να καταστήσει σαφές πως ο πρόεδρος δεν είναι καλό να παραμένει στην εξουσία για παραπάνω από δύο θητείες, ενώ πρότεινε και τη θέσπιση ηλικιακών ορίων για δημόσια αξιώματα.

Ο διάδοχος

Στα αριστερά ο διάδοχος του RaulΕν τω μεταξύ η Εθνοσυνέλευση επέλεξε για τη θέση του αντιπροέδρου τον Miguel Diaz – Canel Bermudez, 56 ετών, τον οποίο οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι είναι ένα από τα φαβορί για να διαδεχθεί μετά το 2018 τον Raul Castro. Μέχρι την εκλογή του στο συγκεκριμένο αξίωμα ήταν ένας από τους 8 αντιπροέδρους του Συμβουλίου των υπουργών. Προερχόμενος από την επαρχία, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας.

Η Κούβα δίνει τη δική της μάχη προκειμένου να επιβιώσει οικονομικά, ειδικά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, όταν και έχασε τον βασικό οικονομικό «αιμοδότη» της. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο «φθηνό» πετρέλαιο που προμηθεύεται από τη «σύμμαχο» Βενεζουέλα. Η Αβάνα διατηρεί εχθρική στάση απέναντι στην Ουάσινγκτον, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ το αμερικανικό εμπάργκο εισαγωγών – εξαγωγών παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση εμπορικού πλοίου με το νησί της Καραϊβικής

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Miguel Diaz – Canel Bermudez μπορεί να διαδεχθεί και νωρίτερα τον Raul Castro στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν μπορέσει να ολοκληρώσει τη θητεία του.

Διαβάστε επίσης:
Ο Ραούλ Κάστρο θα παραιτηθεί το 2018, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013, 01:59
Ιστορική συνάντηση Πάπα με Φιντέλ Κάστρο, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 00:59

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης