Την κοινή θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων ηγετών ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο πριν από την επίσημη κοινοποίηση από τη βρετανική κυβέρνηση της πρόθεσης εξόδου από την ΕΕ, εξέφρασαν οι τρεις πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τουσκ τόνισε πως παρόλο που χρειάζεται κάποιος χρόνος να «καταλαγιάσει η σκόνη» στο Ην. Βασίλειο, o Ντ. Κάμερον θα πάρει ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα μαζί του, ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του το «συντομότερο δυνατό». Επίσης, αναφερόμενος στην παρουσίαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit, ο Τουσκ σημείωσε πως θα είναι «σημαντικές» για τη Βρετανία με ενδεχόμενη επίδραση και στην παγκόσμια οικονομία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πάντως πως οι συνέπειες θα είναι μικρότερες από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαιτέρως αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό. «Δεν καταλαβαίνω πως κάποιος που υποστηρίζει μια έξοδο, δεν έχει σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, προειδοποίησε πως η διαδικασία «δεν θα πάρει μήνες», καθώς εάν ο νέος πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του Bremain θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία σε δύο βδομάδες και εάν είναι από το Brexit την επόμενη μέρα. O πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε επίσης πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που οδήγησε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι το μεταναστευτικό. «Δε συμφωνώ. Η εντύπωσή μου είναι ότι όταν για χρόνια λες ότι τα πράγματα είναι λάθος στην ΕΕ και κατηγορείς τις Βρυξέλλες κάθε μέρα, δεν θα πρέπει να εκπλαγείς αν οι ψηφοφόροι σε πιστέψουν» υπογράμμισε.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές επιπτώσεις του Brexit στις ιταλικές τράπεζες, ανέφερε πως ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για καμία τράπεζα, ωστόσο, η Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τον τραπεζικό τομέα.

Τέλος, ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε «απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένονται «χρονοβόρες» πρέπει να διεξαχθούν σε «φιλικό κλίμα». Επίσης, ανέφερε πως αύριο οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα της Ευρώπης, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση με το Λονδίνο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και σε άλλες χώρες. «Η ευρωπαϊκή συνεργασία πρέπει να δίνει συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα, να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες» επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κάμερον: «Σήμερα αισθάνθηκα ότι βρέθηκα ανάμεσα σε φίλους»

Μέρκελ: «Πρέπει να δούμε το μέλλον»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης