Πατήστε εδώ για να δείτε την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο του Κιέβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μια κλωστή κρέμονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αντιπολίτευση με την αστυνομία και την κυβέρνηση στην Ουκρανία, καθώς έληξε η εκεχειρία ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές (20.00 το βράδυ, ώρα Ελλάδος).

Η κατάσταση στην πλατεία της Ανεξαρτησίας παραπέμπει σε πεδίο μάχης, καθώς αστυνομικοί έχουν παραταχθεί απέναντι από τα οδοφράγματα των διαδηλωτών, σε μια «εύθραυστη» ισορροπία, η οποία μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγετικό στέλεχος της Αντιπολίτευσης, υπήρξε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το κυβερνητικό επιτελείο και πλέον δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ενός των επόμενων ωρών νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους του Κιέβου.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενώ δεν παραλείπουν να εκφράζουν την οργή τους για την απροκάλυπτη βία των αστυνομικών, οι οποίοι δεν δίστασαν να αφήσουν μόνο με τις κάλτσες στους -14 βαθμούς Κελσίου υποστηρικτή της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ οι εστίες φωτιάς πολλαπλασιάστηκαν πίσω από τα οδοφράγματα υποστηρικτών της Αντιπολίτευσης. Πυκνός μαύρος καπνός αναδύεται από διάφορα σημεία της πλατείας.

Πλατεία της Ανεξαρτησίας: ώρα 01.05

Πλατεία της Ανεξαρτησίας: ώρα 22.05

Εδώ και αρκετές εβδομάδες η μη υπογραφή από τον πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, της συμφωνίας για εμπορικές συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων, με αίμα να ρέει άφθονο στους δρόμους του Κιέβου, αιμόφυρτους διαδηλωτές να μεταφέρονται σε λιπόθυμη κατάσταση στα κατά τόπους νοσοκομεία και αστυνομικούς να πέφτουν θύματα άγριου ξυλοδαρμού από εξαγριωμένους πολίτες που δεν σταματούσαν να τους χτυπούν με καδρόνια και σίδερα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Βιτάλι Κλίτσκο επανέλαβε πως οι διαδηλωτές θα επιστρέψουν στην οδό Γκρουσέφκσι (πεδίο σφοδρών συγκρούσεων) σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτά τα αιτήματα τους για παραίτηση του υπουργικού Συμβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το RT, διαδηλωτές και αστυνομικοί παραμένουν στις θέσεις τους, έτοιμοι να συγκρουστούν σώμα με σώμα, σε μια μάχη που θα μπορούσε να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως αναφέρουν ξένοι αναλυτές.

Δείτε live εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας:


Live streaming video by Ustream
Τεταμένο κλίμα

Πλήθος κόσμου παραμένει στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, κρατώντας εθνικές σημαίες και φωνάζοντας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνθήματα κατά των δυνάμεων Ασφαλείας και της κυβέρνησης. Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ οι πόρτες κατοικιών και καταστημάτων παραμένουν ερμητικά κλειστές.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ανάμεσα στους διαδηλωτές υπάρχουν και ιερείς, οι οποίοι κρατούν σταυρούς και άλλα χριστιανικά σύμβολα στα χέρια τους, την ίδια στιγμή που απέναντί τους βρίσκονται παρατεταγμένοι αστυνομικοί με τις ασπίδες και τα γκλοπ σε ετοιμότητα.

Πλατεία της Ανεξαρτησίας: 21.40 (Ιερείς με σταυρούς απέναντι σε αστυνομικούς)

Η κινητικότητα στο κέντρο του Κιέβου αυξήθηκε σημαντικά, καθώς το σκοτάδι έπεφτε σταδιακά στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ έντρομοι κάτοικοι κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους.

Οδός Γκρουσέφκσι, ώρα 21.30

Πλατεία της Ανεξαρτησίας, ώρα 21.00 το βράδυ

Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Από τη βίαιη καταστολή των δυνάμεων Ασφαλείας δεν έχουν γλυτώσει ούτε οι δημοσιογράφοι.

Εικόνες με φωτορεπόρτερ να προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, έχοντας αίματα στο κεφάλι τους, συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία παραμένουν στις πρώτες θέσεις των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί και σε περιοχές εκτός της πρωτεύουσας.

Ο κυβερνήτης της πόλης Λιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, αναγκάστηκε την Πέμπτη να υπογράψει την παραίτησή του, καθώς οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο γραφείο του. 

Σε θέσεις μάχης

Στην πλατεία της Ανεξαρτησίας η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Διαδηλωτές, με ή χωρίς κουκούλες, είναι οπλισμένοι με πέτρες, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιες ράβδους, την ίδια στιγμή που πάνοπλοι αστυνομικοί ετοιμάζονται να τους ρίξουν χημικά και να τους απωθήσουν από τις θέσεις τους.

Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, η εντολή είναι σαφής: Χρήση βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναληφθούν οι εικόνες με αστυνομικούς να χτυπούν στο «ψαχνό» διαδηλωτές για να τους αναγκάσουν να οπισθοχωρήσουν, σταματώντας έτσι τις μανιασμένες επιθέσεις κατά των δυνάμεων Ασφαλείας. Οδοφράγματα έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας, ενώ περιπολικά και «κλούβες» της αστυνομίας παραμένουν με τις μηχανές αναμμένες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ξεκαθάρισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πως δεν πρόκειται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, στέλνοντας παράλληλα ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, η οποία απείλησε με οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις στο όνομα της προάσπισης των Ατομικών Ελευθεριών.

 

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης

Διαβάστε επίσης:
Εμπόλεμη ζώνη το Κίεβο – Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο της αντιπολίτευσης, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014, 08:36

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης