Η προσπάθεια μιας δεκαετίας να προσεδαφιστεί το σκάφος Philae με ασφάλεια στον κομήτη Tchouri κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό, καθώς το ρομποτικό όχημα κατέληξε στη σκιά ενός βράχου, σε ένα σημείο 1 χλμ. μακριά από ό,τι υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία τα άγκιστρα του μικρού ρομπότ δεν λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει δύο φορές και να απομακρυνθεί από το σημείο της προσεδάφισής του, πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που θα θέλαμε», είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης προσεδάφισης, ο Ζαν-Πιερ Μπιμπρίγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον κομήτη και το Φίλαι, το οποίο όπως υποστηρίζει λειτουργεί κανονικά. «Μην δίνετε σημασία στις αποτυχίες, είναι φανταστικό το πού βρισκόμαστε τώρα», πρόσθεσε ο Μπιμπρίγκ.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι το ρομπότ έχει βρεθεί στη σκιά. Οι ηλιακοί συλλέκτες του, από τους οποίους θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του, θα λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης για να «πηδήξει» το ρομπότ και να φύγει από τη σκιά, όμως η ESA χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού να επιχειρήσει αυτήν την επικίνδυνη μανούβρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, μόνο δύο από τα τρία πόδια του Φίλαι πατάνε στο έδαφος, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μήπως αναποδογυρίσει εάν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων ή μήπως εκτιναχθεί στο διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης