Ένας σημαντικός Σέρβος πολιτικός του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, σκοτώθηκε την Τρίτη το πρωί από σφαίρες στο σερβικό τμήμα της Μιτρόβιτσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του κόμματός του, η Ξένια Μπόζοβιτς και ο δικηγόρος του Νεμπόισα Βλάτζιτς.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, ηλικίας 64 ετών, έγινε στόχος επίθεσης γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (09:15 ώρα Ελλάδας) από δράστες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ενώ έφθανε στην έδρα του κόμματός του που βρίσκεται σε ιδιωτική κατοικία της Μιτρόβιτσα. Επικεφαλής ενός τοπικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θεωρείτο ένας Σέρβος μετριοπαθής πολιτικός στην πόλη αυτή, που παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα στον βορρά, που κατοικείται από Σέρβους, και στον νότο των Αλβανών Κοσοβάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μιτρόβιτσα είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων όπου η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη σερβική (13.000 κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της) και την αλβανική κοινότητα (72.000 κάτοικοι στον νότο) παραμένει τεταμένη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου του 1998-99. Στη σερβική πλευρά, η πολιτική ζωή διακρίνεται επίσης από μια ατμόσφαιρα βίας.

«Σύμφωνα με όσα μου είπαν, πέθανε επί τόπου, η προσπάθεια ανάνηψης στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα απέτυχε», δήλωσε ο Νεμπόισα Βλάτζιτς, σύμφωνα με τον οποίο ο πελάτης του δέχθηκε πέντε σφαίρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ερευνητές εξακολουθούν να βρίσκονται επί τόπου και δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε από ένα αυτοκίνητο εν κινήσει», δήλωσε στο AFP ο δημόσιος εισαγγελέας Σίγκρι Σίλα.

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς ήταν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου, που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον Φεβρουάριο. Αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.

Ήταν επίσης από ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά και επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο.

Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές.

Τον Ιούνιο, στη διάρκεια μιας συνάντησης με το AFP σε μια μικρή κατοικία που λειτουργούσε ως αρχηγείο στη Μιτρόβιτσα, όπου πήγαινε καθημερινά, δεν είχε κρύψει ότι είχε πολλούς αποφασισμένους αντιπάλους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης