Είχαμε από το 2009 να δούμε τέτοιες ογκώδεις διαδηλώσεις στις πόλεις του Ιράν κατά του πολιτικοθρησκευτικού κατεστημένου που έχουν εγκαθιδρύσει οι Αγιατολάχ σε αυτή την σημαντικότατη στρατηγικά χώρα της κεντρικής Ανατολής. 

Από την πράσινη επανάσταση του 2009 και την καταστροφή της, τα αντικαθεστωτικά κινήματα στην Περσία έδωσαν την εντύπωση ότι είχαν ηττηθεί κατά κράτος. Η πραγματικότητα ανατρέπει αυτή την εικόνα. Χιλιάδες νεαροί, φοιτητές, μαθητές, γυναίκες και άνδρες, επί ένα τριήμερο συγκρούονται με τις Αρχές ασφαλείας του καθεστώτος και στην πόλη Ντόρμουντ ήδη σημειώθηκαν δύο θάνατοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στον Χαμενεΐ», σύνθημα πρωτόγνωρο όταν μάλιστα απευθύνεται στο σημερινό θρησκευτικό ηγέτη της χώρας και τον πνευματικό διάδοχο του Αγιατολάχ Χομεϊνί ο οποίος εγκαθίδρυσε στη χώρα το θεοκρατικό καθεστώς του. Υπήρξαν και συνθήματα υπέρ της μοναρχίας και του εκπτώτου, μακαρίτη πια, Σάχη της Περσίας.

Το καθεστώς απάντησε κινητοποιώντας τις δυνάμεις ασφαλείας από άκρη σε άκρη στη χώρα και ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε πως οι διαδηλωτές θα πληρώσουν το τίμημα. Το ζήτημα ωστόσο αφορά τη συγκυρία εντός της οποίας εκτυλίσσετε αυτός ο νέος γύρος κοινωνικής σύγκρουσης μέσα στο Ιράν. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να θυμίσουμε λίγο τα δεδομένα:

α) Το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της νέας στρατιωτικής εικόνας στην εγγύς και μέση Ανατολή αφού ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις Σιιτών μουσουλμάνων υπό την καθοδήγηση της Τεχεράνης στήριξαν την Βαγδάτη στο Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους και συνέβαλαν τα μέγιστα στην προσπάθεια ανακατάληψης όλων των εδαφών που κατείχε το ISIS. 

β) Οι Σιίτες μουσουλμάνοι του Ιράκ επί της ουσίας ελέγχουν όλο το νότιο κομμάτι της χώρας. Πρωθυπουργός του Ιράκ είναι Σιίτης. 

γ) Ισχυρές σιιτικές ένοπλες δυνάμεις με πυρήνα τους Σιίτες του Λιβάνου της Χεζμπολάχ μάχονται στο πλευρό του Άσαντ κατά των τζιχαντιστών στη Συρία. 

δ) Οι Σιίτες της Υεμένης, οι οποίοι μάχονται κατά του αραβικού μετώπου υπό την Σαουδική Αραβία, υποστηρίζονται από το Ιράν.

ε) Η Σαουδική Αραβία έχει εξαπολύσει μία ανευ προηγουμένου προπαγανδιστική καμπάνια προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος με την Περσία δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί στην αραβική χερσόνησο αλλά μέσα στο ίδιο το Ιράν.

στ) Η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία έχουν συγκροτήσει ένα διακριτό γεωπολιτικό μέτωπο στην Εγγύς και Μέση Ανατολή προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα καθενός από αυτούς τους τρεις παράγοτες.

ζ) Οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ επιδεινώνονται μέρα με την ημέρα. 

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει κανείς να τοποθετήσει την εξέγερση που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Περσία. 

Είναι ενδεικτικό ότι με δικό του tweet, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρενέβη στην υπόθεση προειδοποιώντας το καθεστώς της Τεχεράνης πως θα πρέπει να αποφύγει την καταστολή της κοινωνικής διαμαρτυρίας και κυρίως να μην τολμήσει να αντιμετωπίσει βιαίως τους χιλιάδες διαδηλωτές. 

Είναι φανερό πως αυτά που συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Τεχεράνη ξεπερνούν τα όρια του Ιράν και εντάσσονται στο γενικό σχεδιάγραμμα το οποίο εδώ και αρκετό καιρό εξελίσσεται στην περιοχή αυτή και που αφορά την ενδο-ισλαμική διαμάχη για τον καθορισμό των νέων σφαιρών επιρροής μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών από το Πακιστάν και την κεντρική Ασία μέχρι τις όχθες του Αιγαίου.

Δυστυχώς, από αυτές τις περιοχές περνούν αυτή τη στιγμή όλες οι οδοί διακίνησης ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση και από τη Δύση προς την Ανατολή. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας ελέγχου του νέου δρόμου του μεταξιού ο οποίος όμως έχει οσμή πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Video: Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης