«Ανώφελες» χαρακτήρισε η πρέσβειρα του Πακιστάν στις Η.Π.Α. τις νέες επικρίσεις που διατύπωσε εις βάρος της χώρας της ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Leon Panetta, εκτιμώντας ότι «πυροδοτούν» ακόμα περισσότερο το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες προσπαθούν μάταια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου βρέθηκε την Πέμπτη, ο πρώην επικεφαλής της CIA ξεκαθάρισε ότι οι Η.Π.Α. έχουν φθάσει στα όρια της υπομονής τους με το Πακιστάν, εξαιτίας των ασφαλών καταφυγίων που προσφέρει σε μαχητές ενόπλων οργανώσεων που ευθύνονται για επιθέσεις κατά δυτικών στόχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσθέτει μια ανώφελη διαστρέβλωση στη διαδικασία και αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών σε όσους από εμάς επιδιώκουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο» εξήγησε η πρέσβειρα του Πακιστάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ διαταράχθηκαν σημαντικά μετά τη μυστική επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Αμποταμπάντ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα, Osama bin Laden (Μάιος 2011). Ακολούθησαν οι κατηγορίες κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων για… «διπλό» παιχνίδι των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI), για να κορυφωθεί η ένταση τον Νοέμβριο του 2011, όταν 24 Πακιστανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ύστερα από επιδρομή νατοϊκών ελικοπτέρων.

Σε αντίποινα, το Ισλαμαμπάντ προχώρησε στη διακοπή της τροφοδοσίας των νατοϊκών στρατοπέδων στο Αφγανιστάν μέσω του εδάφους του, αξιώνοντας την καταβολή μεγαλύτερων διοδίων. Παράλληλα, απαγόρευσε, για ένα χρονικό διάστημα, την πραγματοποίηση επιδρομών στη λεγόμενη «περιοχή» των φυλών από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη (UAV).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις στο Πακιστάν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012, 16:33
Πακιστάν: «Χλιαρές» οι κυβερνητικές αντιδράσεις στην αύξηση των πτήσεων UAV, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012, 02:29

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης