Σε μία τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ να βρουν συμμάχους, μετά από την άρνηση του βρετανικού κοινοβουλίου για μία ενδεχόμενη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας σε επέμβαση στη Συρία, κατά του καθεστώτος Άσαντ, ο Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν να δώσουν μία συμμαχική απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα. Τόνισε ότι έτσι, απειλείται η ασφάλεια των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ιορδανίας, ενώ νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τόνισε ότι περιμένει δράση από τη Γαλλία, «τον παλαιότερο σύμμαχο των ΗΠΑ», παίζοντας το «τελευταίο του χαρτί» μετά τη διαφαινόμενη άρνηση και του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τόνισε σε δηλώσεις του ότι δεν έχουν λάβει ακόμη «τελική απόφαση» για την επέμβαση στη Συρία, ωστόσο το πιθανότερο είναι μία «περιορισμένη δράση, δίχως την αποστολή χερσαίων δυνάμεων». Πάντως, «το προτιμότερο», σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, «θα ήταν η διεθνής κοινότητα να κινηθεί προς τα εμπρός». «Προτιμούμε μία πολυμερή δράση στη Συρία, αλλά δεν θέλουμε να παραλύσει ο κόσμος» δήλωσε.

Επίσης, τόνισε ότι η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και του Ισραήλ και της Ιορδανίας.

Αφήνοντας αιχμές προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι αυτό έδειξε «ανικανότητα να δράσει προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την καθαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων στη Συρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το είδος της επίθεσης είναι μία πρόκληση για τον κόσμο», τόνισε αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου και είπε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν κόσμο όπου δηλητηριάστηκαν με αέρια γυναίκες και παιδιά».


(Οι δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα για τη Συρία)

Νωρίτερα, σε ένα ολιγόλεπτο τηλεοπτικό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τόνισε πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι στη Συρία έχει γίνει πολλές φορές χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, ανακοίνωσε τον ακριβή αριθμό των νεκρών από την επίθεση της 21ης Αυγούστου και δήλωσε ότι η χώρα του θα ενεργήσει αναφορικά με τη Συρία βάσει του δικού της χρονοδιαγράμματος.

Ο Κέρι δήλωσε πεπεισμένος πως έγινε χρήση και μάλιστα πολλές φορές και πως «ο πολιτισμένος κόσμος δεν δέχεται τη χρήση χημικών όπλων». «Τα πιο ειδεχθή όπλα του κόσμου δεν πρέπει ποτέ να ξαναχρησιμοποιηθούν κατά ευάλωτων ανθρώπων», πρόσθεσε και τόνισε πως «έχει σημασία αν δεν γίνει κάτι τώρα».

Παράλληλα, είπε ότι από την επίθεση με χημικά όπλα σκοτώθηκαν 1.429 πολίτες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 426 παιδιά. Η επίθεση σύμφωνα με τις ΗΠΑ, είχε σχεδιαστεί από το καθεστώς τρεις ημέρες νωρίτερα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε απαντήσεις προτού αναλάβουμε δράση», καθώς ο Άσαντ διαθέτει μεγάλο χημικό οπλοστάσιο.

Αναφερόμενος στον Άσαντ τον χαρακτήρισε «φονιά» που κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις με τα χημικά όπλα και τόνισε πως η οποιαδήποτε μορφή επέμβασης στη Συρία θα πρέπει να ληφθεί ως «στοχευμένη απάντηση» στις επιθέσεις με τα χημικά όπλα.

Ο Κέρι συνέδεσε το καθεστώς Άσαντ με την «τρομοκρατική οργάνωση» Χεζμπολάχ, αλλά και το παρομοίασε με το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Ιράν και τους δεσμούς του με το «δικτατορικό» καθεστώς Άσαντ.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ καταδικάζουν την ύπαρξη του καθεστώτος Άσαντ, και υπερθεμάτισε για τον ρόλο του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα σέβονται απεριόριστα τον ΟΗΕ». Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξακολουθεί να απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα, στους συμμάχους της, στο Κογκρέσο, αλλά κυρίως στους Αμερικανούς πολίτες ως ΗΠΑ. Αν και ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν συμμαχική δράση απέναντι στο καθεστώς Άσαντ – λέγοντας πως «η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος των ΗΠΑ»-, αλλά τόνισε ότι θα ενεργήσουν με το δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Τόνισε ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για τον τρόπο δράσης των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει δράση – απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την έρευνά τους στην περιοχή που καταγγέλλεται ότι ο στρατός του σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έκανε επίθεση με χημικά όπλα και να αποχωρήσουν το Σάββατο από τη χώρα.


(Ολόκληρο το μήνυμα του Τζον Κέρι)

Tι γράφει ο διεθνής Τύπος

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Fox News φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Δεν υπάρχει αμφιβολία» πως το καθεστώς έκανε χρήση χημικών και τονίζει ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για επέμβαση στη Συρία.

Η Huffington Post κάνει λόγο για τύμπανα πολέμου και πως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση για χτύπημα στη Συρία.

Η Washington Post τονίζει τη δήλωση του Τζον Κέρι πως η Ιστορία θα κρίνει εάν δεν δράσουν οι ΗΠΑ κατά του καθεστώτος. Παράλληλα αφιερώνει ρεπορτάζ για τα στοιχεία περί χρήσης χημικών όπλων από τον Άσαντ.

Ο Guardian γράφει: Οι ΗΠΑ έτοιμες για δράση έπειτα από τις επιβεβαιωμένα στοιχεία για χρήση χημικών.

Το βρετανικό BBC αναφέρει: 1.429 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, μετά τις επιθέσεις με χημικά που διέταξε το καθεστώς. Παράλληλα εμφανίζει αποφασισμένο τον Μπάρακ Ομπάμα για περιορισμένη δράση στη Συρία.



Ο Independent,
στην ηλεκτρονική του έκδοση, αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ για τις δηλώσεις Ομπάμα-Κέρι. Ο τίτλος του άρθρου: «Oι ΗΠΑ φωνάζουν στον κόσμο» Έχουμε τις αποδείξεις, τώρα θα τιμωρήσουμε τον Άσαντ. 

Οι επιθεωρητές του OHE θα επιστρέψουν στη Συρία

Εν τω μεταξύ, η ομάδα έρευνας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα που αναμένεται να αποχωρήσει τις προσεχείς ώρες από τη Συρία θα επιστρέψει σε αυτήν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εξετάσει και άλλους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Η αποστολή των επιθεωρητών πρόκειται να μεταβεί και στις τρεις τοποθεσίες που σχεδίαζε όταν έφθασε στη Συρία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αν και η αποστολή τους μεταβλήθηκε εκ των υστέρων και επικεντρώθηκε στην έρευνα σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

«Η αποστολή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες που αφορούν τη συγκέντρωση στοιχείων για όλες τις εκκρεμείς αξιόπιστες καταγγελίες» όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων, είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.

«Η ομάδα θα επιστρέψει για να ερευνήσει τα αρχικά τρία συμβάντα», πρόσθεσε ο ίδιος. Το χρονοδιάγραμμα της επανόδου των ειδικών του Οργανισμού στα χημικά όπλα πάντως δεν ανακοινώθηκε.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Δαμασκού είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και εκκενώνουν τα στρατιωτικά κτήρια, καθώς οι ένστολοι έχουν συγκεντρωθεί σε προκαθορισμένα σημεία άμυνας.

Η συριακή πρωτεύουσα με ένα μέρος του πληθυσμού να ελπίζει σε κάποια απροσδιόριστη απελευθέρωση και άλλο ένα να έχει συσπειρωθεί ακόμη περισσότερο γύρω από την κυβέρνηση Άσαντ, ζει υπό τον τρόμο του αγνώστου που παραμονεύει πίσω από κάθε λεπτό.

Με τις αποφάσεις τους αναμφισβήτητα ειλημμένες, ΗΠΑ και Γαλλία δείχνουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που ήθελαν τη Βρετανία μακριά από κάθε συμμετοχή στην επέμβαση.

Περιμένουν το χτύπημα της Δύσης

Έρημη πόλη εμφανίζει τη Δαμασκό το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post». Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι έχουν πάρει ρεπό από τη δουλειά τους ή ενώθηκαν με τους χιλιάδες άλλους που έφυγαν για τον γειτονικό Λίβανο. Πολλοί κάτοικοι που διαμένουν κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθώς φοβούνται ότι οι αεροπορικές επιθέσεις δεν θα βρουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εκκενώσεις των στρατιωτικών κτιρίων δείχνουν ότι η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για το στρατιωτικό χτύπημα. «Μία ανακοίνωση που κυκλοφορεί σε φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες καλεί τους ανθρώπους να κατασκηνώσουν σε σημεία που αποτελούν πιθανούς στόχους, λειτουργώντας ως “ανθρώπινη ασπίδα”». 

Χαμός στο διαδίκτυο για το μήνυμα του Χαφέζ Άσαντ:



«Ελάτε να μας πολεμήσετε και θα σας νικήσουμε». Αυτό είναι το μήνυμα που αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό του 11χρονου γιου του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Χαφέζ Άσαντ προκαλεί τη Δύση, με το μήνυμά του να έχει ήδη αρχίσει να κάνει το γύρο του διαδικτύου.

«Θέλω τόσο πολύ να επιτεθούν» γράφει σύμφωνα με τη New York Post, ενώ επιτίθεται στα αμερικανικά στρατεύματα. «12 ώρες περιμέναμε. 48 ώρες είπαν, περιμέναμε. Μπορεί να έχουν τον καλύτερο στρατό στον κόσμο, καλύτερα αεροπλάνα, πλοία, τανκς από τα δικά μας. Αλλά στρατιώτες; Κανείς δεν έχει στρατιώτες σαν της Συρίας».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης