Έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Τουαρέγκ δηλώνει ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Μάλι, Cheick Modibo Diarra, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera. Όπως εξήγησε στη διάρκεια της πρώτης του επίσημης ομιλίας, η οποία μεταδόθηκε την Παρασκευή μέσω της κρατικής τηλεόρασης, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τα μέλη του «Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης του Αζαουάντ» (MLNA) θα αποτελέσει την πρώτη του προτεραιότητα.

«Όλες οι επιλογές είναι πιθανές. Πρώτη απ’ όλες όμως μπαίνει η διαπραγμάτευση. Θα διαπραγματευτούμε γιατί σιχαινόμαστε τον πόλεμο. Θα διαπραγματευτούμε γιατί δεν φοβόμαστε τη διαπραγμάτευση. Αλλά χωρίς να βρισκόμαστε προ… τετελεσμένων γεγονότων», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τουαρέγκ κήρυξαν τον προηγούμενο μήνα την ανεξαρτησία του βόρειο τμήματος, δημιουργώντας μάλιστα και τη δική τους σημαία. Η υπεροπλία που τους εξασφάλισε η παραμονή δίπλα στον Λίβυο Συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, την περίοδο της εξέγερσης στη Λιβύη, σε συνδυασμό με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ης Μαρτίου, άνοιξε τον δρόμο για την επίτευξη μιας σειράς επιτυχιών στο βόρειο τμήμα της αφρικανικής χώρας σε βάρος του κυβερνητικού στρατού.

Σύνοδος της Ecowas

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Εcowas) ανακοίνωσε την Παρασκευή πως θα πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος των μελών μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση θα είναι και η κατάσταση στη Γουινέα-Μπισάου, πρώην πορτογαλική αποικία όπου σημειώθηκε πραξικόπημα.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων και ο πρώην πρόεδρος του Μάλι βρίσκεται ασφαλής στη Σενεγάλη.

Διαβάστε επίσης:
Στην Σενεγάλη ο πρώην πρόεδρος του Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012, 05:37

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης