Ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης του «Isis» στο Χαλέπι, Αμπού Μοχάμεντ Αλ Αντανί, σκοτώθηκε στη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Amaq», που ελέγχεται πια αποκλειστικά, από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο. 

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα στελέχη του «Isis», γνωστός και ως «ο Υπολοχαγός», που φέρεται να σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας εκστρατείας, για την ανακατάληψη της πόλεως του Χαλεπίου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συριακή πόλη είναι στη μέση μιας αρκετά περίπλοκης μάχης, μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων, από το ισλαμικό κράτος.

Πληροφορίες κατά το παρελθόν ανέφεραν πως είχε πληγωθεί σοβαρά σε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, η τελευταία τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο του Isis, την «SITE Intel Group» η οποία ειδικεύεται σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας της οργάνωσης των Τζιχάντ, ήταν αυτός που είχε λανσάρει τη νέα γενιά ισλαμιστών πολεμιστών των λεγόμενων μοναχικών λύκων –με καταγωγή από την τρέχουσα ζώνη των συγκρούσεων- και είχε εμπνεύσει τους νεοσύλλεκτους, οι οποίοι τώρα, όπως έλεγε, έχουν μάθει «να αγαπούν το θάνατο περισσότερο απ΄ότι τη ζωή». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ήταν και ο εμνευστής της επίθεσης στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλης, νωρίτερα αυτό το χρόνο, κατά την οποία ένας άνδρας σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους αφού οδήγησε ένα φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα -κατά μήκος της δημοφιλούς στους τουρίστες λεωφόρου «Promenade des Anglais»- σε ένα πλήθος το οποίο παρακολουθούσε το σόου πυροτεχνημάτων, με αφορμή την Εθνική Εορτή της Γαλλίας.

Ειδικοί θεωρούν πως το έναυσμα γι’ αυτή την επίθεση είχε δοθεί λίγους μήνες νωρίτερα από μία δήλωση του Αντανί, με την οποία καλούσε τους υποστηρικτές του Χαλιφάτου «να σκοτώσουν μέσα στο σπίτι τους, τους άπιστους» ή όπου αλλού μπορούν όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά σε αυτή τη δήλωση και η οποία κατέληγε ως ακολούθως: «Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να βρείτε μία βόμβα (ΙED) ή μια σφαίρα τότε θρυμματίστε τους το κεφάλι στα βράχια ή λιώστε τους με ένα φορτηγό. Όλους αυτούς. Τους Αμερικανούς και τους Γάλλους αλλά και τους συμμάχους τους».

Καμία επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής για το θάνατο του, από πλευράς του Λευκού Οίκου.

Ο θάνατος του Αλ Αντανί, είναι σαφώς ένα μεγάλο πλήγμα για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, το οποίο έχασε επίσης και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του, Αμπού Ομάρ Αλ Σισαμί – γνωστό και ως Omar της Τσετσενίας- νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης