Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη απεβίωσε «εντελώς ξαφνικά» το πρωί της Δευτέρας στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε το RT. Η είδηση βύθισε στο πένθος το Κρεμλίνο, καθώς ήταν ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Βιτάλι Τσούρκιν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών, λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό των γενεθλίων του. Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες θανάτου του, ωστόσο εκφράζονται συλληπητήρια στην οικογένειά του.

O αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Εθνών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ τόνισε από τη μεριά του ότι ο Ρώσος διπλωμάτης αρρώστησε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο «Columbia Presbyterian Hospital», όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, μετέδωσε το Associated Press.

Πρωταγωνιστής σε διεθνείς κρίσεις

Ο Βιτάλι Τσούρκιν εκπροσωπούσε τα ρωσικά συμφέροντα στα Ηνωμένα Έθνη από τον Μάιο του 2006 και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε σειρά διεθνών κρίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την Αραβική Άνοιξη (πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, βίαιη ανατροπή Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη) μέχρι τον εμφύλιο της Συρίας και την ουκρανική κρίση (προσάρτηση της Κριμαίας, συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας) ο Ρώσος διπλωμάτης βρισκόταν στο επίκεντρο, καθώς εξέφραζε τις θέσεις του Κρεμλίνου και ασκούσε το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε σχέδια ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που έπλητταν τα συμφέροντα της Μόσχας.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ήταν επικεφαλής στη ρωσική πρεσβεία στο Βέλγιο και στον Καναδά, ενώ στις αρχές του ’90 είχε διατελέσει ειδικός αντιπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας σε συνομιλίες για την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Ενός λεπτού σιγή

Το δυσάρεστο νέο ανακοινώθηκε και στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας σοκ στους παρευρισκομένους. Στη μνήμη του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, με συναδέλφους του να κάνουν λόγο για έναν «λαμπρό πρέσβη, που υπηρέτησε με ζήλο τη χώρα και τον λαό του».

«Ήταν αγαπητός απ’ όλους μας, ένας βαθύτατα προσηλωμένος διπλωμάτης της χώρας του και ένας από τους ωραιότερους ανθρώπους που γνωρίσαμε» ανέφερε μεταξύ άλλων μια συνάδελφός του.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης