Δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να έχει «ξεπεραστεί» από τις εξελίξεις με τη γνωστή υπόθεση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που η ίδια έχει υποστηρίξει ότι έσβησε κατά λάθος την περίοδο που είχε στα χέρια της το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στο τεράστιο «Armory Ballroom» του Μάντσεστερ στο Νιου Χάμσαϊρ ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο κεντρικής προεκλογικής ομιλίας, στους οπαδούς του -που κατέκλυσαν μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες συνεδριάσεων στις ΗΠΑ στο ξενοδοχείο Radisson- ότι αρχίζει εκ νέου έρευνα για «τον server της κας Κλίντον και την προσωπική αλληλογραφία της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το FBI έχει μόλις αποστείλει μια επιστολή προς το Κογκρέσο με την οποία ενημερώνει ότι έχουν αποκαλυφθεί νέα μηνύματα που σχετίζονται με την τότε γραμματέα του κράτους, Χίλαρι Κλίντον. Η έρευνα ξεκίνησε εκ νέου» ανέφερε ο κ. Τραμπ.

Αυτή, πάντως, είναι μια ιστορία που θα μπορούσε -σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα αμερικανικών εκλογών- να στοιχίσει στην κα Κλίντον ακόμα και την είσοδό της στον Λευκό Οίκο.


Ανασύρουν τον φάκελο από το αρχείο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του FBI ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της έρευνας για το συγκεκριμένο θέμα μετά την ανακάλυψη νέων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. O πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον έστειλε επιστολή προς τον διευθυντή του FBI, ζητώντας παράλληλα ενημέρωση από τη Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση με τα περιβόητα emails, στις 4 Νοεμβρίου.

Το FBI έχει ξεκινήσει τις έρευνες εδώ και αρκετούς μήνες για τον ιδιωτικό server της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των επιτροπών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το αφεντικό του FBI Τζέιμς Κόμεϊ δεν ήταν σε θέση να «προσδιορίσει ακριβώς τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα ξεκαθαρίσει αυτή η έρευνα».
Σύμφωνα με τον κ. Κόμεϊ, όμως, αυτήν τη φορά θα αποσαφηνιστεί εάν αυτά τα μηνύματα περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες. «Το FBI έμαθε πως κάποια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρήζουν έρευνας» ανέφερε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας στην επιστολή του προς τους βουλευτές και πρόσθεσε: «Δεν μας επιτρέπει ο νόμος να δώσουμε οιανδήποτε πληροφορία σχετικά με τη φύση των εν λόγω ηλεκτρονικών μηνυμάτων».

Ο γερουσιαστής και το sexting με ανήλικη

Όπως έγινε γνωστό, τα νέα αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βρέθηκαν σ’ έναν φορητό υπολογιστή που φέρεται να χρησιμοποιούσε για την αποστολή ακατάλληλων μηνυμάτων κειμένου και εικόνων σ’ ένα ανήλικο κορίτσι ο πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Άντονι Γουέινερ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η σύζυγος του κ. Γουέινερ, Ούμα Αμπεντίν, είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο laptop για να στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην κα Κλίντον. Πλέον, αυτά τα μηνύματα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των επιτελικών οργάνων του FBI, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν όντως υπάρχουν σε αυτά οποιεσδήποτε διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με άκρως εμπιστευτικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Η κα Κλίντον, πάντως, εμφανίστηκε πεπεισμένη σε δηλώσεις της από το Ντε Μόιν της Αϊόβα πως «δεν θα βρεθεί τίποτα το μεμπτό».

Όταν ρωτήθηκε, μάλιστα, τι θα έλεγε σ’ έναν ψηφοφόρο που ακόμα δεν την εμπιστεύεται, με αφορμή τα περίφημα e-mails, απάντησε: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι, πολύ καιρό πριν, έχουν καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτήν την υπόθεση».


Στο μικροσκόπιο ο server

Το FBI έχει ξεκινήσει τις έρευνες εδώ και αρκετούς μήνες για τον ιδιωτικό server της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την περίοδο 2009 – 2013. Μερικά από τα μηνύματα που έστειλε λέγεται ότι περιείχαν «άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες». Σύμφωνα, βέβαια, με το προηγούμενο πόρισμα της έρευνας, η διαγραφή των e-mails που διαπιστώθηκε ότι έγινε από πλευράς Κλίντον, «δεν έγινε σκόπιμα αλλά από απροσεξία».

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για αυτήν την υπόθεσηΔιότι, η μετάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών αποτελεί με βάση τον ομοσπονδιακό νόμο «βαρύ ποινικό αδίκημα», όταν αφορά σε εθνικές αμυντικές πληροφορίες. Πρόκειται για τον νόμο «Code 18» του τμήματος 1001. Όμως, αυτή η περίπτωση θα εξεταζόταν μόνο εάν αποδεικνυόταν πως οι εξηγήσεις που έδωσε στο FBI η κα Κλίντον δεν ήταν αληθείς.

Η Χίλαρι Κλίντον έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για αυτήν την υπόθεση και έχει πολλάκις υποστηρίξει, ότι κάποια e-mails τα έσβησε κατά λάθος, ενώ δήλωσε άγνοια -σύμφωνα με το ΝΒC- για τον ηλεκτρονικό κατάλογο με το γράμμα «C», που όπως είπε, δεν γνώριζε ότι σήμαινε «απόρρητα» και γι’ αυτό έσβησε κάποιους από αυτούς τους φακέλους, όπως ανέφερε στους ερευνητές.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε σε καμιά περίπτωση με αυτές τις υποψίες και τα ψέμματα την κα Κλίντον να εισέλθει στο Οβάλ Γραφείο» δήλωσε από τη μεριά του ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιορθώνουν το τεράστιο λάθος που έγινε (κατά τη διάρκεια της πρώτης έρευνας)».

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης