Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, δήλωσε πως η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να εμπλακεί στον εμφύλιο της Συρίας, μετά και τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις σε στόχους σε συριακά εδάφη.

Σύμφωνα με τον Μακέιν οι πρόσφατες ισραηλινές επιδρομές, οι οποίες καθώς φαίνεται είχαν ως στόχο όπλα που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ, θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παρέμβει, αν και ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα αλλάξουν την κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να στείλουμε αμερικανούς στρατιώτες στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη, να προστατεύσουμε και να παρέχουμε όπλα στους σωστούς ανθρώπους στη Συρία, που μάχονται, προφανώς, για τις ίδιες ιδέες στις οποίες και εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε», είπε ο Μακέιν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Κάθε ημέρα που περνά, η Χεζμπολάχ αυξάνει την επιρροή της και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει», είπε. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον επανεξετάζει την αντίθεσή της σχετικά με την αποστολή όπλων στους αντάρτες της Συρίας που μάχονται κατά του καθεστώτος Αλ-Άσαντ. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η παροχή όπλων στις αντικαθεστωτικές ομάδες αποτελεί μία μόνο επιλογή, η οποία ωστόσο εγκυμονεί τον κίνδυνο τα όπλα αυτά να καταλήξουν στα χέρια αντιαμερικανών εξτρεμιστών οι που βρίσκονται ανάμεσα στους αντάρτες.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ κατέχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί κατά της μεταφοράς προηγμένων όπλων στη Χεζομπολάχ, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα έχει επανειλημμένα εκφράσει τους δισταγμούς του για περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στις συριακές συγκρούσεις, οι οποίες ξέσπασαν το 2011 και έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70.000 ανθρώπους, ενώ έχει αναγκάσει περίπου 1,2 εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

Επιμέλεια: Τέλης Αλεξανδρόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης