«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις πρακτικές παρακολούθησης Γάλλων πολιτών από τις Μυστικές Υπηρεσίες των Η.Π.Α. ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Laurent Fabius ζήτησε τη Δευτέρα εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρέσβη στο Παρίσι για τις 70,3 εκατ. καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Γάλλων πολιτών από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2013, που φέρεται να έκανε η NSA, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Στόχος των παρακολουθήσεων αυτών ήταν ο εντοπισμός υπόπτων για τρομοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama με τον Γάλλο ομόλογό του, François Hollande, σ’ ένα ακόμα επεισόδιο που συνδέεται με τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Edward Snowden, για την ύπαρξη «Μεγάλου Αδελφού» στις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο με… μέριμνα του «Θείου Σαμ».

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, John Kerry, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι Η.Π.Α. θα έχουν συνομιλίες με τη Γαλλία και τους συμμάχους τους.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο παλιούς συμμάχους μας σε παγκόσμιο επίπεδο και έχω μια ιδιαίτερα στενή σχέση συνεργασίας με τον Laurent Fabius. Θα έχουμε διμερείς συζητήσεις με τους Γάλλους εταίρους μας, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
«Τα είπαν» τηλεφωνικά Obama-Hollande, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013, 02:34
«Καταστροφή για τις Η.Π.Α. τα συστήματα παρακολούθησης», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013, 12:53

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης