Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης 

Ουδέποτε είχε σταματήσει να είναι η εποχή των κατασκόπων. Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, την παράλληλη καταγγελία ανάλογης δράσης στη χώρα βορειότερα δημιουργεί άλλη ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ατμόσφαιρα έρχεται να εμπλουτίσει η είδηση για τη σύλληψη Ρωσίδας κατασκόπου στις ΗΠΑ.
Και δεν είναι αρκετή αυτή η είδηση, μια και ο Οργανισμός για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία και Ασφάλεια (OSCE) ανακοίνωσε «υπόθεση κατασκοπίας» στην αποστολή για την ειρήνευση της Ουκρανίας.

Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ουάσινγκτον, όπου συνεχίζεται το σίριαλ για την «ρωσική παρέμβαση» στις περασμένες προεδρικές εκλογές, συνελήφθη 29χρονη Ρωσίδα με την κατηγορία ότι «δημιουργούσε σχέσεις με αξιωματούχους, σκοπεύοντας την διείσδυσή της σε μηχανισμούς με επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή».

Αμερικανικό δικαστήριο, εξετάζει στοιχεία που ενδεχομένως την διασυνδέουν με την υπόθεση της «ρωσικής ανάμειξης». Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στο δικαστήριο στην Maria Butina είναι «της συνωμοσίας να δράσει ως ανεξάρτητη κατάσκοπος της Ρωσίας και να συγκεντρώσει υλικό για Αμερικανούς αξιωματούχους και πολιτικούς οργανισμούς για τη δημιουργία μυστικών δίαυλων επικοινωνίας με το Κρεμλίνο».

Δεν είναι παράδοξο ότι η ανακοίνωση για τη σύλληψη της 29χρονης Ρωσίδας, ήρθε λίγες ώρες μετά την διάσκεψη κορυφής στο Ελσίνκι των προέδρων Τραμπ και Πούτιν.

Αλλά και λίγες μόλις ημέρες αφού ο ειδικός ανακριτής Robert Mueller είχε απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 12 Ρώσων αξιωματούχων αντικατασκοπίας, ότι «δρώντας ως χάκερς σκόπευαν να επηρεάσουν τις εκλογές του 2016».

Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα ‘The New York Times’, «ανάμεσα στις δραστηριότητες της Μπούτινα, ήταν στην προεκλογική περίοδο του 2016, να προσπαθήσει δύο φορές, να πραγματοποιηθεί μυστική συνάντηση ανάμεσα στους Τραμπ και Πούτιν».

Η εφημερίδα προσθέτει πως στα στοιχεία που κατατέθηκαν υπάρχει και κάποιος ανώνυμος Αμερικανός συνεργάτης της Μπούτινα, ο οποίος είχε ανάμειξη στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ‘ιδιωτική γραμμή πρωτοβουλίας’ πριν ακόμη τις εκλογές του 2016, ανάμεσα στο Κρεμλίνο και αξιωματούχους-κλειδιά πολιτικού κόμματος με διασυνδέσεις σε οργανώσεις προστασίας του δικαιώματος να «φέρουν οι Αμερικανοί όπλα».

Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν πως η Μπούτινα στα2011, είχε ιδρύσει στη Ρωσία οργάνωση «για το δικαίωμα οι Ρώσοι να φέρουν όπλα». Επίσης ότι είχε στενή συνεργασία με τον φίλα προσκείμενο στον πρόεδρο Πούτιν πολιτικό και ολιγάρχη Alexander Torshin.

Το αμερικανικό κατηγορητήριο, δεν κατονομάζει τον Ρώσο πολιτικό, αλλά είναι γνωστό πως το όνομά τους περιλαμβανόταν στον κατάλογο Ρώσων αξιωματούχων που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατονόμαζε ως «συνεργάτες του Πούτιν με παράνομη δράση».

Το όνομα του Torshin, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακή Ρωσικής Τράπεζας στους οποίου επιβάλλονται αμερικανικά οικονομικά αντίποινα.
Ο συνήγορος της Μπούτινα Robert Driscoll, είπε πως εναντίον της έχει δημιουργηθεί ένα «υπερβολικό κατηγορητήριο» την ώρα που βρισκόταν στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές «μάστερ» στις διεθνείς σχέσεις.

Υπόθεση κατασκοπίας στον OSCE



Στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία και Ασφάλεια (OSCE) και μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο ARD, επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA σύμφωνα με τα οποία: «Ρώσοι πράκτορες διαθέτουν εσωτερικά έγγραφα επικοινωνίας και φακέλους για τις δραστηριότητες ορισμένων στελεχών του OSCE».

Στα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνονται «προσωπικές πληροφορίες για ανάμειξη των στελεχών αυτών με γυναίκες και αλκοόλ». Και εκφράζεται «έντονη ανησυχία για τις κατηγορίες κατασκοπίας που διατυπώνονται εναντίον των στελεχών αυτών του OSCE, ενώ βρίσκονται σε αποστολή στην Ουκρανία».

Η αποστολή του OSCE στην Ουκρανία, είναι η μεγαλύτερη του διεθνούς οργανισμού στην ιστορία του και έχει στόχο να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην σύγκρουση ανάμεσα στις ουκρανικές αρχές και του Ρωσόφωνους επαναστάτες στη ΝΑ Ουκρανία.

Πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης