Αυτή την εβδομάδα κρίνεται το πολιτικό μέλλον του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία: ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης, αν και δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι Ισπανοί επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και διαπιστώνουν ότι στην πολιτική κονίστρα της Μαδρίτης τίποτα δεν έχει αλλάξει: ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (PP) Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να διαβουλεύεται με όλους, και κυρίως με τους φιλελεύθερους Ciudadanos, αναζητώντας συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κυριότερο επιχείρημά του ειναι ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ισπανία διολισθαίνει σε πολιτικό χάος, καθώς παρατείνεται η ουσιαστική ακυβερνησία των τελευταίων εννέα μηνών. Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του Ραχόι, καθώς ο επικεφαλής της ισπανικής Κεντροδεξιάς ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, την Τετάρτη και, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία μετά από δύο μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα El Pais θεωρεί “σχεδόν βέβαιο ότι ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα” και η αλήθεια είναι ότι τα προγνωστικά δεν είναι ευνοϊκά γι αυτόν, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων: το Λαϊκό Κόμμα παραμένει μεν πρώτη δύναμη στην Ισπανία, αλλά, ακόμη και με τη σύμπραξη των Ciudadanos, δεν συγκεντρώνει πάνω από 169 επί συνόλου 350 ψήφων στο κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τον Ραχόι τουλάχιστον κάποιοι μεμονωμένοι, ανεξάρτητοι ή “διαφωνούντες” βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 εδρών. Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- πλην Ciudadanos- επιμένουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης