Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις».

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού. Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε απόψε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τους στρατιώτες του από την Κριμαία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απευθύνομαι προσωπικά στον πρόεδρο Πούτιν για να του ζητήσω να σταματήσει αμέσως την απροκάλυπτη επίθεση και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κριμαία», είπε ο Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια προβοκάτσια στη χώρα του: «Προκαλούν μια σύγκρουση και κατόπιν προσαρτούν τα εδάφη», υποστήριξε.

Ο Τουρτσίνοφ παραλλήλισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία με την επέμβαση της Ρωσίας στην Γεωργία με αφορμή τα γεγονότα στην Αμπχαζία, μια περιοχή με μεγάλο ποσοστό κατοίκων ρωσικής καταγωγής. «Η Ρωσία έστειλε δυνάμεις στην Κριμαία επεξεργάζονται σενάρια ανάλογα με αυτά της Αμπχαζίας, όταν αφού ξεκίνησαν μια στρατιωτική σύγκρουση, άρχισαν να προσαρτούν τα εδάφη», τόνισε.

«Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Κριμαία και όχι μόνο κατέλαβε το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης, αλλά επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα μέσα επικοινωνίας (. . .). Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την πρόκληση και να ανακαλέσει τους στρατιώτες στην Κριμαία και να εργαστεί αποκλειστικά εντός του πλαισίου των συμφωνιών» που έχει υπογράψει με την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ο Τουρτσίνοφ αναφερόταν στη συμφωνία του 1997 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η οποία θέτει τους όρους με βάση τους οποίους ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας σταθμεύει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Η Κριμαία, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους ρωσόφωνοι, ανήκε στη Ρωσία μέχρι το 1954, όταν η ηγεσία της τότε ΕΣΣΔ την παραχώρησε στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το CNN το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Κριμαίας με την υπόλοιπη χώρα έχει διακοπεί.

Η Ουκρανία έχει τα μέσα να αμυνθεί, προειδοποιεί ο πρεσβευτής της στα Ηνωμένα Έθνη

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι «αρκετά ισχυρή για να αμυνθεί», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι έστειλε παρανόμως μη εγκεκριμένα «στρατιωτικά μέσα» στην Κριμαία.

Ο Σεργκέγιεφ μίλησε στους δημοσιογράφους αφού προηγουμένως ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κατάληψη δύο αεροδρομίων στην περιοχή της Κριμαίας.

«Ζητήσαμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία σε όλη της τη σοβαρότητα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σεργκέγιεφ, στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν μπει στην Κριμαία περιλαμβάνονται δέκα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη και έντεκα ελικόπτερα τύπου Mi-24.

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο διπλωμάτης την χαρακτήρισε «κωμωδία».

Η Σουηδία καλεί τις ρωσικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την πρωτεύουσα της Κριμαίας

Η Σουηδία κάλεσε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν «αμέσως» τη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Ουκρανικής Δημοκρατίας της Κριμαίας, αντιδρώντας στην αμφισβήτηση της νέας ηγεσίας που συστάθηκε στο Κίεβο από φιλορώσους στην περιοχή.

Είναι «ανησυχητική η κατάσταση στην Κριμαία. Η Ρωσία πρέπει αμέσως να αποσύρει τις δυνάμεις της (και να τις διατάξει να επιστρέψουν) στις νόμιμες βάσεις τους. Η Συμφερόπολη είναι ξεκάθαρα πέραν αυτής της περιοχής» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

Η παρέμβαση του Μπιλτ προστίθεται στις φωνές στη Δύση οι οποίες ζητούν από τη Ρωσία, κατονομάζοντάς την ή όχι, να μην επέμβει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία.
Νωρίτερα και η Λιθουανία, η οποία ασκεί αυτό το μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε πως θα ζητήσει από το όργανο αυτό να αντιδράσει στην κρίση στην Κριμαία.

«Ζήτησα από τους εκπροσώπους μας (στα Ηνωμένα Έθνη) να εξασφαλίσουν ότι η κατάσταση στην Κριμαία θα ενταχθεί στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους στο Βίλνιους.

«Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία μοιάζει με μια στρατιωτική επέμβαση και κατοχή της περιοχής» δήλωσε ο Λινκέβιτσους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης