του Κώστα Μπετινάκη

Δεν είναι απορίας άξιο γιατί δεν αναρωτήθηκαν τα έγκριτα δυτικά Μέσα πώς είναι δυνατόν η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία να ξεκίνησε την ίδια ημέρα που έφτανε στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ – η οποία έχει αποφασίσει από μόνη της την ανατροπή της διεθνώς αναγνωρισμένης νόμιμης συριακής κυβέρνησης – ανακοίνωσε επίσημα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται παράνομα στη Συρία, «θα συνεχίσουν να κατέχουν συριακό έδαφος» και προειδοποίησαν ότι θα «καταρρίψουν οποιοδήποτε συριακό αεροσκάφος που θα τολμήσει να πετάξει πάνω από τα εδάφη αυτά».

H κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται παράνομα στη Συρία, «θα συνεχίσουν να κατέχουν συριακό έδαφος»Η ανακοίνωση του αμερικάνικου Πενταγώνου που έγινε από τον εκπρόσωπό του Πήτερ Κουκ, αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καταρρίψουν συριακά ή ρωσικά αεροπλάνα τα οποία θα απειλούσαν τους Αμερικανούς συμβούλους», οι οποίοι όμως, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο βρίσκονται παράνομα σε έδαφος ξένης χώρας –στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «θα συμβουλεύαμε το συριακό καθεστώς να μην πλησιάζει αυτές τις περιοχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η κυβέρνηση της Συρίας ουδέποτε προσκάλεσε τις αμερικανικές αυτές δυνάμεις, τώρα η αμερικανική κυβέρνηση επίσημα αμφισβητεί τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα, στις περιοχές όπου έχουν εγκατασταθεί οι εν λόγω στρατιωτικές δυνάμεις.

Η δήλωση του Αμερικανού στρατιωτικού εκπρόσωπου σημαίνει ακόμη ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία και ενδεχομένως και με τη Ρωσία. Χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί μία λεπτομέρεια: δεν υπάρχει παρόμοια απόφαση από το αμερικάνικο Κογκρέσο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική στρατιωτική δύναμη αποτελείται από περίπου 300 άνδρες των ειδικών δυνάμεων από τους οποίους οι 250 εστάλησαν στις 24 Απριλίου 2016 ως «στρατιωτικοί εκπαιδευτές» των παράνομων μισθοφορικών δυνάμεων που επίσης παράνομα βρίσκονται στο συριακό έδαφος με το μανδύα των «αντικαθεστωτικών ανταρτών».

Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει κριθεί αξιόλογο για μετάδοση από τα συνήθη προπαγανδιστικά δυτικά Μέσα, αν και υποκρύπτονται άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για τη διεθνή ασφάλεια.

Ουδέποτε έχει γραφεί ή μεταδοθεί από τα δυτικά Μέσα Παραπληροφόρησης ότι οι λεγόμενοι «αντικαθεστωτικοί αντάρτες», είναι ισλαμιστές μισθοφόροι χρηματοδοτούμενοι από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, ενώ ανεφοδιάζονται με αμερικανικό εξοπλισμό.

Εξίσου παράνομες είναι οι ανταρτικές δυνάμεις των Κούρδων της Συρία, που επίσης εξοπλίζονται από τους Αμερικάνους με στόχο την δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας στην βόρειο Συρία, όπου κυρίως κατοικεί κουρδικός πληθυσμός, στα πρότυπα του ημιαυτόνομου κουρδικού Ιράκ.

Αυτό όμως αποτελεί και αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, που θεωρεί ότι οι Κούρδοι αντάρτες της Συρίας, ανεφοδιάζουν το ΡΚΚ που μάχεται για την ανεξαρτητοποίηση των περιοχών όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΠΑ στην προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος της Δαμασκού, επιθυμεί να εγκατασταθεί ισλαμικό καθεστώς «Σαρίας», ανάλογο με εκείνο που υπάρχει στην δική της επικράτεια. Κάτι που διόλου θέλει η πλειοψηφία των Σύρων, που έχουν συνηθίσει να ζουν στο ανεκτικότερο καθεστώς από άποψη θρησκευτικών πεποιθήσεων που υπάρχει στη Μέση Ανατολή.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι όταν οι δυτικοί ζήτησαν το 2011 –πριν ακόμη γίνει διεθνώς γνωστός ο πραγματικός ρόλος που παίζουν οι τζιχαντιστές- να ψηφίσουν οι Σύροι , οι κάλπες έδειξαν:

# Το 55% πως προτιμούν το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ
# Το 22% τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί
# Το 70% ότι δεν επιθυμεί την διαίρεση της χώρας.

Δηλαδή η πλειοψηφία προτιμά τις συνθήκες πριν από την αμερικανοκίνητη καταστροφική ατμόσφαιρα, που είχε τόσο δραματικές επιπτώσεις για τη ζωή των Σύρων και τη διαμόρφωση μιας γενικότερης έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή.

Από την Δευτέρα, όμως έχει δημιουργηθεί μια πλέον επικίνδυνη κατάσταση:

Η νόμιμη συριακή κυβέρνηση απειλείται από μία δύναμη εισβολής που έχει καταλάβει παράνομα συριακά εδάφη και κινδυνεύει να βρεθεί σε εμπόλεμη κατάσταση με τις ΗΠΑ, «αν νοιώθουν να απειλούνται οι εισβολής».

Αλλά εξίσου επικίνδυνη είναι η αμερικανική προειδοποίηση εναντίον της Ρωσίας, επειδή απειλείται η Μόσχα να βρεθεί σε εμπόλεμη σύγκρουση με την Ουάσιγκτον για τους ίδιους λόγους. Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας με θέμα τον τρόπο για την εξεύρεση λύσης στο συριακό πρόβλημα…

Μάρτιν ΝτέμπσιΚι όλα αυτά τα παρανοϊκά συμβαίνουν καθώς από τον Ιανουάριο του 2016, ο βραβευμένος Αμερικάνος δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς είχε αποκαλύψει:

«Η μυστική υπηρεσία του αμερικάνικου στρατού -η γνωστή DIA- με τον τότε επικεφαλής της στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι από το καλοκαίρι του 2013 είχε προειδοποιήσει ότι μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα επικρατούσε χάος και πιθανότατα θα αναλάμβαναν οι τζιχαντιστές εξτρεμιστές – κάτι που έχει επικρατήσει και στη Λιβύη».

Αλλά ο Ντέμπσι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί και απολύθηκε επίσης ο διευθυντής της DIA από το 2012-14 στρατηγός Μάικλ Φλιν, άραγε μήπως ακριβώς για τους ίδιους λόγους;

Πάντως ο Φλιν είχε δηλώσει πως αισθανόταν ότι στο περιβάλλον του προέδρου Ομπάμα, «ούτε ήθελαν να ακούσουν την αλήθεια». Τώρα ο Φλιν είναι στρατιωτικός σύμβουλος στο επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία Ρεπουμπλικάνου Ντόνλαντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης