Ευθεία αντιπαράθεση, αποφασιστικά βλέμματα και ειρωνικά χαμόγελα κυριάρχησαν στη διάρκεια της δεύτερης τηλεμαχίας η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα του Χέμπστιντ (40 χλμ. ανατολικά της Νέας Υόρκης). Η τηλεοπτική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 05.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, με τους δύο «μνηστήρες του Λευκού Οίκου» να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια σειρά ζητημάτων που τους έθεσαν ακροατές μέσω ερωτήσεων.

O Barack Obama εμφανίστηκε ιδιαίτερα μαχητικός σε μια προσπάθεια να κλέψει τις εντυπώσεις από τον πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του με την παρουσία του στη διάρκεια του πρώτου «debate». Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. ήταν άνετος, κοιτούσε συνεχώς στα μάτια το ακροατήριο και ειδικά αυτόν ή αυτή που έκανε την εκάστοτε ερώτηση, ενώ φρόντιζε να εστιάζει το βλέμμα του κατά διαστήματα στον πολιτικό του αντίπαλο και να κάνει μορφασμούς όταν διαπίστωνε ότι υπήρχαν αναφορές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα όσον αφορά στο πολιτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε ή σκοπεύει να εφαρμόσει στην επόμενη τετραετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς τις επιθετικές εξάρσεις του αντιπροέδρου του, Joe Biden, -ο οποίος χρησιμοποίησε κατά κόρον τη συγκεκριμένη τακτική στη δική του τηλεμαχία με τον Paul Ryan- φρόντισε να επιτεθεί αρκετές φορές στον Mitt Romney, σε σημείο μάλιστα που να χρησιμοποιεί τις ερωτήσεις με τρόπο που να αναφέρεται περισσότερο στις προγραμματικές εξαγγελίες του αντιπάλου του παρά στο δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο ισχύει όμως και για τον πολιτικό του αντίπαλο ο οποίος δεν άφησε κανένα… «γάντι» να μείνει στο έδαφος, απαντώντας με αποφασιστικότητα στις επιθέσεις του Barack Obama. Ειδικότερα, τον κατηγόρησε ότι μπορεί να είναι καλός ομιλητής ωστόσο «τα εκατ. των ανέργων και η αργή ανάκαμψη της οικονομίας αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές του προέδρου έχουν αποτύχει».

Διαιτητής του «debate» ήταν η Candy Crowley, η οποία δεν χάρισε… «κάστανα» σε κανέναν από τους δύο υποψήφιους, τηρώντας σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία όσον αφορά στη χρονική διάρκεια του κάθε μέρους της.

Πριν τη διεξαγωγή της δεύτερης τηλεμαχίας η «ψαλίδα» που είχε διαμορφωθεί μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση του Mitt Romney στο πρώτο «debate» (έφθασε μέχρι και τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες διαφορά) έκλεισε και πλέον σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Barack Obama προηγείται με 46% έναντι 43% του πολιτικού του αντιπάλου.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των υποψήφιων

  • H πρώτη ερώτηση αφορούσε στην εργασία μετά την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο και έγινε από έναν 23χρονο φοιτητή.

Πρώτος απάντησε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ο οποίος υποσχέθηκε να μειώσει την ανεργία.

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων θα μπορούν να βρουν δουλειά», εξήγησε ο Mitt Romney.

Ακολούθησε η απάντηση του Barack Obama.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όχι μόνο να σιγουρευτούμε ότι θα δημιουργήσουμε δουλειές, αλλά ότι θα δημιουργήσουμε “καλές” δουλείες που θα εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στην οικογένεια».

O Mitt Romney αρνήθηκε ότι θέλησε να πτωχεύσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τονίζοντας ότι προώθησε ένα πλάνο για τη δημιουργία 12 εκατ. νέων θέσεων εργασίας. Από την πλευρά του ο Barack Obama υπογράμμισε ότι ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης εργάζεται μόνο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κορυφή.

Δείτε το video…

  • Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε στο ενεργειακό και τις τιμές της βενζίνης.

Ο Barack Obama τόνισε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, εστιάζοντας όμως στην ανάγκη δημιουργίας μιας Αμερικής η οποία θα είναι ανεξάρτητη ενεργειακά και θα στηρίζεται σε περισσότερο «καθαρές» μορφές ενέργειας.

«Έχει τη δύναμη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά δεν έχει την “καθαρή” ενέργεια», σημείωσε, αναφερόμενος στην πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει ο Mitt Romney, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός αγωγού ο οποίος θα περνάει μέσα από το έδαφος του Καναδά.

Ενδεικτικό της διαφορετικής στάσης του Barack Obama σε σχέση με την αντίστοιχη στο προηγούμενο «debate» αποτελεί το γεγονός ότι δεν δίστασε να διαψεύσει τα λεγόμενα του πολιτικού του αντιπάλου όταν ο τελευταίος αναφερόταν στην ενεργειακή πολιτική που εφάρμοσε στη διάρκεια της τετραετίας, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια». Επιπλέον τον κατηγόρησε ότι επιθυμεί οι εταιρείες πετρελαίου «να γράψουν την ενεργειακή πολιτική των Η.Π.Α.».

Από την πλευρά του ο Mitt Romney σημείωσε ότι οι τιμές της βενζίνης διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Barack Obama, με τον τελευταίο να σπεύδει να απαντήσει ότι αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Δείτε το video…

  • Η τρίτη ερώτηση αφορούσε στη μείωση φόρων της μεσαίας τάξης.

Και οι δύο υποψήφιοι δεσμεύτηκαν να μειώσουν εκ νέου τους φόρους στη μεσαία τάξη.

Ειδικότερα, ο Mitt Romney εξήγησε πως όλη του τη ζωή δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό Τομέα, επομένως γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό που δημιουργεί και καταστρέφει δουλειές, ξεκαθαρίζοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η πολιτική των τεσσάρων τελευταίων χρόνων είναι αυτή που ευθύνεται γι αυτή την κατάσταση. Έχουμε τέσσερα συναπτά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων είπε (ο Obama) ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Αντί γι αυτό διπλασιάστηκε. Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισ. δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος ύψους 16 τρισ. δολαρίων. Αυτό μας βάζει στον δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα», σημείωσε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Από την πλευρά του ο Barack Obama παραδέχτηκε ότι η μεσαία τάξη «χτυπήθηκε» άγρια τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπενθύμισε ότι έδωσε ορισμένες υποσχέσεις σχετικά με τις φοροαπαλλαγές, τις οποίες και κράτησε. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων κατά 3,6 δισ. δολάρια, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης για την οικονομική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί πρόεδρος.

«Ο κυβερνήτης Romney δήλωσε ότι έχει πρόγραμμα πέντε σημείων. Δεν έχει πρόγραμμα πέντε σημείων. Το πρόγραμμά του έχει ένα σημείο: να βεβαιωθεί ότι είναι πιο εύκολο να παίξει με διαφορετικούς κανόνες. Αυτή ήταν η φιλοσοφία του στον ιδιωτικό Τομέα, αυτή ήταν η φιλοσοφία του ως κυβερνήτης, αυτή ήταν και η φιλοσοφία του ως προεδρικός υποψήφιος», τόνισε.

«Μπορείτε να μεταφέρετε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, να πάρετε φορολογικές απαλλαγές για να μπορείτε να επενδύσετε σε μια επιχείρηση, να αφαιρέσετε τις συντάξεις από τους εργαζομένους. Αυτή ήταν η φιλοσοφία της τελευταίας δεκαετίας και γι αυτό στραγγαλίστηκαν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης», συμπλήρωσε.

Δείτε το video…

  • Η τέταρτη ερώτηση αφορούσε στην ισότιμη θέση της γυναίκας στον εργασιακό στίβο σε επίπεδο ανταποδοτικών οφελών (μισθός, αξίωμα).

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. αναφέρθηκε στην ανύπαντρη μητέρα του και τη γιαγιά του και τις θυσίες που έπρεπε να κάνουν προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Γι αυτό και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που υπέγραψε αφορούσε σε μέτρα για την ενίσχυση της γυναίκας στον χώρο εργασίας.

Από την πλευρά του ο Mitt Romney εξήγησε ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στον χώρο εργασίας εις βάρος των γυναικών, τις οποίες και θα καταπολεμήσει.

Δείτε το video…

 

  • Η πέμπτη ερώτηση ήταν περισσότερο προσωπική προς τον Mitt Romney και αφορούσε στις διαφορές που πιστεύει ότι έχει ο ίδιος με τον πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α., George W. Bush.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων φάνηκε να ξαφνιάζεται με αυτή την ερώτηση, σπεύδοντας να δηλώσει ότι οι διαφορές ανάμεσα στο τότε και το τώρα είναι τεράστιες. Στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά από παράγοντες που διαφοροποιούν την πολιτική του σε σχέση με την αντίστοιχη που εφάρμοσε ο George W. Bush.

Ειδικότερα, τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην αύξηση των εξαγωγών σε χώρες που ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. είχε αποκλείσει (π.χ. Λατινική Αμερική).

«Προτεραιότητά μου είναι να δημιουργήσω δουλειές, Αυτό είναι το μονοπάτι μου».

  • Η έκτη ερώτηση αφορούσε στο μεταναστευτικό και σε ποιους τελικά θα δίνεται “πράσινη κάρτα”.
Ο Mitt Romney σημείωσε ότι θα ενισχύσει τους μηχανισμούς για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσει σε εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο όσους μετανάστες διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής.

Ο Barack Obama υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο μεταναστευτικό, εκτιμώντας ότι μέσω αυτής αυξάνονται οι δυνατότητες ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, ξεκίνησε την απάντησή του λέγοντας ότι οι Η.Π.Α. αποτελούν το μέρος όπου πλήθος ανθρώπων απ΄ όλο τον κόσμο επιθυμεί να έρθει και να εγκατασταθεί προκειμένου να εκπληρώσει τα όνειρά του και η απλούστευση των διαδικασιών απόκτησης της πολυπόθητης άδειας παραμονής κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη διάρκεια της απάντησής του σημείωσε ότι ενίσχυσε τα μέτρα Ασφαλείας στα σύνορα, με την αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων.

Δείτε το video…

  • Η έβδομη ερώτηση αφορούσε στην επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Λιβύη και συγκεκριμένα σ’ ένα έγγραφο το οποίο αναφερόταν στην άρνηση ενίσχυσης των μέτρων Ασφαλείας λίγες ημέρες πριν ένοπλοι επιτεθούν με ρουκέτες στο κτήριο που βρίσκεται στη Βεγγάζη.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας αρχικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνε, εν γνώσει του, κενά Ασφαλείας.

«Έχουμε σπουδαίους διπλωμάτες οι οποίοι βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι απλώς οι εκπρόσωποι των Η.Π.Α. αλλά και δικοί μου εκπρόσωποι. Γνωρίζω πολύ καλά τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους επομένως το θέμα της ασφάλειάς τους με αφορά προσωπικά», σημείωσε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση απαιτούσε προσεκτικούς χειρισμούς, κατηγορώντας τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ότι ενήργησε παρορμητικά, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου την επόμενη της επίθεσης όπου έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

«Αυτοί είναι οι φίλοι μου. Με ενδιαφέρει η ασφάλειά τους», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι προσεκτικοί χειρισμοί του εντάσσονται σ’ ένα πλαίσιο αξιοπιστίας που προσπαθεί να χτίσει ανάμεσα σε αυτά που λέει κι αυτά που πράττει.

«Είπα ότι θα τελειώσω τον πόλεμο στο Ιράκ και το έκανα. Είπα ότι θα κυνηγήσω τον Osama bin Laden και το έκανα. Είπα ότι θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο αποχώρησης από το Αφγανιστάν και θα δώσουμε μια ευκαιρία στους κατοίκους του να ορίσουν το μέλλον τους και αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Mitt Romney εξήγησε ότι ήταν ξεκάθαρο πως τα γεγονότα στο αμερικανικό προξενείο ήταν μια «τρομοκρατική ενέργεια» και όχι αποτέλεσμα μιας βίαιης διαδήλωσης, κατηγορώντας τον πρόεδρο των Η.Π.Α. ότι καθυστέρησε χαρακτηριστικά να προχωρήσει στις απαραίτητες ανακοινώσεις. Στη συνέχεια επέκτεινε την κριτική του στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει ο Barack Obama στο εξωτερικό, αναφέροντας την πρόοδο την οποία έχει σημειώσει το Ιράν («τέσσερα χρόνια πιο κοντά στην ατομική βόμβα»), την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Παλαιστίνη.

  • Η όγδοη ερώτηση αφορούσε στην εγκληματικότητα και στην πολιτική που θα εφαρμοστεί για τον περιορισμό στην κυκλοφορία στρατιωτικών όπλων (π.χ. αυτόματα) στο εμπόριο.

O Mitt Romney εξήγησε ότι η εγκληματικότητα συνδέεται άμεσα με τη βία και πως αυτή ενισχύεται όταν η οικογένεια είναι διαλυμένη. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Barack Obama για το φιάσκο με την επιχείρηση «Fast and Furious» στα σύνορα με το Μεξικό που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ποσότητες όπλων να καταλήξουν στα χέρια των καρτέλ ναρκωτικών χωρίς το FBI να προχωρήσει σε κάποια σύλληψη.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. απάντησε ότι η βία και η χρήση όπλων αποτελούν ένα γεγονός που δεν του είναι ξένο καθώς προέρχεται από το Σικάγο, υπογραμμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πολιτικός του αντίπαλος συμφωνούν στη σπουδαιότητα του θεσμού της οικογένειας για την καταπολέμηση της βίας.

  • Η ένατη ερώτηση αφορούσε στην απόσυρση ξένων επενδύσεων από το αμερικανικό έδαφος.
Η συγκεκριμένη ερώτηση αποτέλεσε άλλη μια αφορμή για να φανούν ξεκάθαρα οι διαφορές που υπάρχουν στον κεντρικό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει ο κάθε υποψήφιος.

O Barack Obama εξήγησε πως ο δρόμος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ο διπλασιασμός των εξαγωγών και οι Η.Π.Α. βρίσκονται κοντά στο να επιτύχουν αυτό τον στόχο.

«Γι αυτό εξάλλου και προωθήσαμε εμπορικές συμφωνίες που δίνουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις σημαντικά οφέλη», σημείωσε αναφερόμενος στις ενέργειες που ακολούθησε η κυβέρνηση του εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί δουλειές. Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί δουλειές», επανέλαβε ο Mitt Romney, ξεκαθαρίζοντας ότι θα φροντίσει να κάνει ξανά τις Η.Π.Α. μια χώρα που θα προσελκύει ξένες επενδύσεις. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην Κίνα, κυρίως όσον αφορά στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της (συνεχείς υποτιμήσεις του γιουάν) καθώς και στην «κλοπή» αμερικανικής τεχνογνωσίας (π.χ. καταστήματα με προϊόντα – μαϊμού της Apple σε κινεζικές πόλεις).

«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι απλώς νέες θέσεις εργασίες αλλά θέσεις που απαιτούν σημαντική εξειδίκευση και προσόντα», του απάντησε ο Barack Obama.

  • Η τελευταία ερώτηση ήταν αρκετά προσωπική. Ειδικότερα, ο καθένας από τους δύο υποψήφιους για την προεδρία κλήθηκε να απαντήσει στο ποια πιστεύει ότι είναι η λανθασμένη εκτίμηση που έχει διαμορφωθεί για τον ίδιο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πρώτος απάντησε ο Mitt Romney.  Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης σημείωσε ότι δυστυχώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια προεκλογική εκστρατεία, η οποία εξαπολύει επιθέσεις κατά της αντίπαλης πλευράς και δεν εστιάζεται στην προώθηση της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η ίδια.

«Ενδιαφέρομαι 100% για τους Αμερικανούς πολίτες. Ενδιαφέρομαι για τα παιδιά. Είμαι ο άνθρωπος που θέλω να βοηθήσω να λυθούν τα προβλήματα. Όλη μου τη ζωή δραστηριοποιήθηκα στον ιδιωτικό Τομέα, όχι στην κυβέρνηση», σημείωσε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Ορμώμενος από την προηγούμενη ερώτηση και χρησιμοποιώντας ως «πάσα» τη φράση του Mitt Romney πως «η κυβέρνηση δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας», ο Barack Obama επανέλαβε την πάγια θέση του ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να μην… εκλείψει το αμερικανικό όνειρο.

«Πιστεύω στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ωστόσο, θεωρώ ότι ο καθένας θα πρέπει να έχει τη δική του ευκαιρία και να παίζει με τους ίδιους κανόνες», απάντησε ο Barack Obama, «φωτογραφίζοντας» τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η κυβέρνηση.

Το τρίτο «debate» θα φιλοξενηθεί στη Φλόριντα, πολιτεία-κλειδί στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, στις 22 Οκτωβρίου και θα έχει βασική θεματική την εξωτερική πολιτική.

Διαβάστε επίσης:
«Είμαι πολύ υπερήφανος για τον Biden», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012, 07:41
Ρεκόρ 20ετίας σε τηλεθέαση το πρώτο «debate», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012, 04:18
Η.Π.Α.: Το πρώτο «debate» ανάμεσα στους προεδρικούς υποψήφιους, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012, 04:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης