Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στο πρώτο από τα τρία «debate», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο των Η.Π.Α..

Οι Barack Obama και Mitt Romney τοποθετήθηκαν σε οικονομικά κυρίως θέματα, εκφράζοντας τις θέσεις τους για πάνω από 90 λεπτά σε διάφορες θεματικές του εξεταζόμενου τομέα της «Εσωτερικής Διακυβέρνησης». Η φορολογία, το σύστημα Υγείας και ο ρόλος της κυβέρνησης στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος (ακόμα και μέσω των περικοπών στον «στρατηγικό» τομέα της Εθνικής Άμυνας) ήταν τα κυριότερα ζητήματα στα οποία κλήθηκαν να δώσουν απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ήταν πολύ επιθετικός απέναντι στον πρόεδρο των Η.Π.Α., εξαπολύοντας συνεχώς κατηγορίες για την αδυναμία του να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα καθώς και για την εμμονή του στον «επίμαχο» νόμο που αφορά στη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, ευρύτερα γνωστού ως «Obamacare». Στη διάρκεια των τοποθετήσεών του δεν δίστασε να διακόψει τόσο τον συντονιστή του «debate» όσο και τον πολιτικό του αντίπαλο.

Ο Mitt Romney εμφανίστηκε πολύ καλά προετοιμασμένος, επιδιώκοντας να παρουσιάσει με λεπτομέρεια τα μέτρα που προτείνει για την ανόρθωση της οικονομίας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πως σκοπεύει να το κάνει αυτό.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το επιτελείο του προέδρου των Η.Π.Α. κατηγορούσε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ότι μιλάει γενικά, χωρίς να εστιάζεται στο «ζουμί» της υπόθεσης: πως θα μπορέσει η χώρα να βγει αλώβητη και δυνατή από τους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσαν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC και το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Mitt Romney ήταν ο νικητής της τηλεοπτικής μονομαχίας, καταφέρνοντας να βάλει σε θέση άμυνας για αρκετή ώρα τον Barack Obama, την ίδια στιγμή που το επιτελείο των Δημοκρατικών εκτιμά ότι ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έδωσε μια ειλικρινή ομιλία στους Αμερικανούς πολίτες. Ο Barack Obama υπεραμύνθηκε των επιλογών του στον τομέα της Οικονομίας, εστιάζοντας στις σοβαρές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Μιλώντας με σταθερό τόνο και χωρίς εξάρσεις στον λόγο του, εξήγησε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που προτείνει ο πολιτικός του αντίπαλος παρουσιάζει αρκετές ασάφειες και αντιθέσεις, τονίζοντας ότι ο Mitt Romney επαναλαμβάνει τις αποτυχημένες πολιτικές του George W. Bush.

«Κάποια στιγμή ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να αναρωτηθεί: Υπάρχει κάποιος λόγος που ο κυβερνήτης Romney διατηρεί κρυφά όλα αυτά τα πλάνα (για τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, το σύστημα Υγείας, το στράτευμα); Είναι επειδή είναι τόσο καλά τελικά; Επειδή θα ωφεληθεί τόσο πολύ η μεσαία τάξη», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Mitt Romney υποστήριξε πως ο πρόεδρος των Η.Π.Α. παρουσιάζει έλλειμμα ηγεσίας, καθώς παραμένει προσκολλημένος σε πρακτικές που πρότεινε πριν από τέσσερα χρόνια.

Η στάση αναμονής που διατηρούσε ο Barack Obama στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του «debate» δεν σήμαινε ότι επέλεξε για τον εαυτό του έναν παθητικό ρόλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις διεκδίκησε και πήρε επιπλέον χρόνο από αυτόν που είχε στη διάθεσή του στην προσπάθεια του να γίνει κατανοητός, όπως τη στιγμή που λέει στον συντονιστή της «τηλεμαχίας» πως έχει ακόμα πέντε δευτερόλεπτα αν δεν τον διέκοπτε για να του πει ότι ο χρόνος σας τελειώνει σε… πέντε δευτερόλεπτα. Κι όπως ήταν φυσικό μίλησε για περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα.

Τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις έμειναν εκτός βήματος

Οικοδεσπότης της μεγάλης βραδιάς ήταν ο Jim Lehrer από την εκπομπή «PBS NewsHour».

Κάθε υποψήφιος είχε δύο λεπτά στη διάθεση του να απαντήσει σε μια ερώτηση με την οποία γινόταν η εισαγωγή σε μια από τις θεματικές του εξεταζόμενου τομέα «Εσωτερική Διακυβέρνηση» (π.χ. Οικονομία, σύστημα Υγείας, δημόσιο έλλειμμα). Πριν την έναρξη του «debate», o Barack Obama βρισκόταν μπροστά στην πρόθεση ψήφου με 49% έναντι 46% του Mitt Romney, σύμφωνα με τα στοιχεία της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC και της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal».

Η τηλεμαχία ξεκίνησε λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε τρία λεπτά μετά τις 05.30, ώρα Ελλάδος. Οι δύο υποψήφιοι είχαν μια θερμή χειραψία και έναν ζεστό εναγκαλισμό πριν κατευθυνθεί ο καθένας στο βήμα του.

Το κλίμα ήταν φαινομενικά χαλαρό, με τους δύο πολιτικούς αντιπάλους να προσπαθούν να δείξουν ότι είναι άνετοι, μέσα από αστεία και φιλοφρονήσεις. Ωστόσο, πολύ σύντομα τα χαμόγελα «πάγωσαν» και… άρχισαν τα όργανα.

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε στην Οικονομία.

Ντυμένος με μπλε κοστούμι και ασορτί γραβάτα ευχαρίστησε το Ντένβερ για τη φιλοξενία και ευχήθηκε χαρούμενη επέτειο στη σύζυγό του (20 χρόνια έγγαμου βίου).

«Θέλω να της ευχηθώ χρόνια πολλά. Δεν γιορτάζουμε κάθε χρόνο μπροστά σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους», αστειεύτηκε.

Στη διάρκεια των δύο λεπτών που είχε στη διάθεσή του εξήγησε ότι η λύση δεν είναι η «οριζόντια» μείωση της φορολογίας αλλά οι αλλαγές στο φορολογικό με τέτοιον τρόπο ώστε να ευνοηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, εστιάστηκε στην ανάγκη αξιοποίησης των χρημάτων του προϋπολογισμού, που δίνονταν για την κάλυψη των πολεμικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό (Ιράκ, Αφγανιστάν).

Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας και τον τρόπο αντιμετώπισής της υπογράμμισε πως «το ερώτημα δεν είναι που βρισκόμαστε αλλά που πηγαίνουμε». Όπως εξήγησε το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια βελτίωση στο «φλέγον» ζήτημα της ανεργίας, με τη δημιουργία 5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, ενώ θετικά είναι και τα πρώτα μηνύματα από το πεδίο του «real estate». 

Από την πλευρά του ο Mitt Romney αστειεύτηκε αρχικά με τον πολιτικό του αντίπαλο, τονίζοντας ότι είναι το ιδανικό μέρος για να γιορτάσει την επέτειο με τη σύζυγό του, έχοντας αυτόν στο πλευρό του. Στη συνέχεια εστιάστηκε στους πέντε τρόπους μέσω των οποίων θεωρεί ότι η οικονομία θα σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ειδικότερα, έκανε λόγο για:

  • Ενεργειακή αυτονομία (μείωση εξάρτησης από το πετρέλαιο)
  • Ενίσχυση εμπορικών σχέσεων με χώρες του εξωτερικού
  • Βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος
  • Εξισορρόπηση των δαπανών στον προϋπολογισμό
  • Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς οι «μικροί κάνουν τις μεγάλες δουλειές».
Ωστόσο, δεν εξήγησε με λεπτομέρειες πως θα τα κάνει αυτά.

Δείτε το video…

Ακολούθησε ο «διάλογος» ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης να τονίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «καμία φοροαπαλλαγή που προστίθεται στο δημόσιο έλλειμμα», το οποίο έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Ειδικότερα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές στους «πλούσιους», κατηγορώντας τον πολιτικό του αντίπαλο ότι σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. εξήγησε ότι οι δυο τους συμφωνούν στην ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της χώρας, ωστόσο εξαπέλυσε επίθεση στον Mitt Romney για το φορολογικό πρόγραμμα που προτείνει, υπογραμμίζοντας ότι τα… νούμερα δεν βγαίνουν. Όπως είπε, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επαναλαμβάνει την ίδια καταστροφική πολιτική του George W. Bush.

O Mitt Romney απάντησε λέγοντας ότι ο Barack Obama παρερμηνεύει το πρόγραμμά του, ξεκαθαρίζοντας ότι στοχεύει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο να επιστρέψει στον χώρο εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να κόψει φόρους στους «πλούσιους».

«Η σημασία της μείωσης των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος στις εταιρείες έγκειται στο γεγονός πως πολλές μικρές επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο επί των εισοδημάτων τους μέσα από την ατομική φορολόγηση των φυσικών προσώπων», τόνισε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

«Δεν είναι δυνατόν να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές με τέτοιον τρόπο ώστε να βγει το πλάνο. Είναι Μαθηματικά. Είναι Αριθμητική», του απάντησε ο πρόεδρος των Η.Π.Α..

Ειδικότερα, όσον αφορά στη φορολόγηση των «πλουσίων», ο Mitt Romney ξεκαθάρισε ότι ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στους εύπορους Αμερικανούς θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Ο Barack Obama έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα αυξήσει τους φόρους στους «έχοντες» , προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και να βρει τα απαραίτητα κονδύλια για επενδύσεις στις Υποδομές και την Εκπαίδευση.

«Έχουμε ανάγκη από έσοδα και όχι από περικοπές στη φορολογία», είπε για να συμπληρώσει ύστερα από λίγο ότι «πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις φορολογικές ελαφρύνσεις για την εταιρική ευημερία». «Το πλάνο του Mitt Romney θα προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στους πολίτες και δεν θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε», συμπλήρωσε.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε στη διαχείριση του δημόσιου ελλείμματος.

Πρώτος απάντησε ο Mitt Romney.

Όπως τόνισε το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά έχει και ηθικές προεκτάσεις, εξηγώντας ότι δεν γίνεται να ξοδεύει μια χώρα περισσότερα απ’ όσα εισπράττει. Στη συνέχεια εξήγησε ότι η μείωση του δημοσίου ελλείμματος μπορεί να επιτευχθεί μέσω τριών τρόπων:

α) Αύξηση φόρων
β) Μείωση δαπανών
γ) Ενίσχυση των οικονομικών δεικτών

Ο Barack Obama εστιάστηκε στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου ελλείμματος.

Στη διάρκεια της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κατηγόρησε τον Barack Obama ότι δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή που είχε δώσει το 2008 για μείωση στο μισό του δημοσίου ελλείμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι Η.Π.Α. δεν πρέπει να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Ελλάδος και της Ισπανίας.

«Ο πρόεδρος έχει μια άποψη για την οικονομία σχεδόν ίδια με εκείνη που είχε πριν τέσσερα χρόνια όταν είχε θέσει υποψηφιότητα: Ξοδεύουμε περισσότερα, φορολογούμε περισσότερο και θεωρεί ότι το σύστημα θα δουλέψει. Αυτή δεν είναι η σωστή απάντηση για την Αμερική», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Η τρίτη ερώτηση αφορούσε στο Σύστημα Υγείας.

Ο Barack Obama χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη γιαγιά του και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε προς το τέλος της ζωής της, προκειμένου να μιλήσει για το «επίμαχο» νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας. Μια από τις διατάξεις του προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των Αμερικανών πολιτών μέχρι το 2014.

Από την πλευρά του ο Mitt Romney σημείωσε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ευρύτερα γνωστό ως «Obamacare», αύξησε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οδηγώντας χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις. Όπως επεσήμανε, η κατάργησή του θα είναι μια από τις πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει εφόσον εκλεγεί.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ο πρόεδρος ξόδεψε τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια στην προώθηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης από το να εστιάσει στη βελτίωση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμπληρώνοντας πως ο νόμος έγινε δεκτός χωρίς την ψήφο των Ρεπουμπλικάνων.

Επιπλέον, αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς πως η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση οδήγησε στην εξοικονόμηση 716 δισ. δολαρίων στο σύστημα Υγείας.

«Θέλω να πάρω αυτά τα 716 δισ. δολάρια και να τα επιστρέψω πίσω στους ασθενείς», πρόσθεσε.

Δείτε το video…

Στο τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης, ο κάθε υποψήφιος είχε δύο λεπτά για να παρουσιάσει μια σύνοψη των θέσεών του, κάνοντας τον επίλογο της συνολικής του παρουσίας εκεί.

O Barack Obama εστιάστηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις Η.Π.Α., υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσω να μάχομαι κάθε ημέρα» προκειμένου κάθε Αμερικανός πολίτης να έχει τη δυνατότητα να έχει την ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρά του. Κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί έμμεσα αρκετές φορές στη σημασία της προστασίας της «μεσαίας» τάξης.

Από την πλευρά του ο Mitt Romney εστιάστηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια αλλαγή στην πολιτική σελίδα της χώρας, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντικές τις προσεχείς εκλογές της 6ης Νοεμβρίου. Όπως ισχυρίστηκε, παραμένει εξαιρετικά ανήσυχος για το μέλλον της Αμερικής, παρουσιάζοντας συνοπτικά ορισμένα αρνητικά στοιχεία από τον τομέα της Οικονομίας και της Εργασίας.

 
Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Όλα έτοιμα για το πρώτο debate, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012, 09:45
NBC – WSJ: Κλείνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στους δύο προεδρικούς υποψήφιους, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012, 04:45

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης