Ένας αγρότης έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν όταν διαδηλωτές κατέλαβαν μεταλλείο ασημιού, που ανήκει στην εταιρεία «South American Silver Corp.» στα υψίπεδα των ‘Ανδεων στο Περού, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Πέμπτη, όταν αγρότες χωρικοί αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο και να αφήσουν ελεύθερους πέντε εργαζομένους της καναδικής εφημερίδας, τους οποίους κρατούν ομήρους. Σύμφωνα με τα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο αγρότης έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, είδηση που η κυβέρνηση του προέδρου Ollanta Humala διέψευσε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατός του οφείλεται σε λανθασμένη χρήση δυναμίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αριστερός πρόεδρος του Περού βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής λόγω ενός κολοσσιαίου προγράμματος αξιοποίησης του πλούσιου ορυκτού πλούτου, τον οποίο διαθέτει η χώρα. Μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης ζητά τη ματαίωση των σχεδίων δημιουργίας νέων και επέκτασης παλιών ορυχείων σε κατοικημένες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες θα προκαλέσουν μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σε πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην επαρχία Καχαμάρκα στο βόρειο τμήμα του Περού, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εξόρυξης μεταλλευμάτων, προσφέρουν «γη και ύδωρ» στις Αρχές της χώρας προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τις σχετικές άδειες, ωστόσο οι αντιδράσεις των πολιτών είναι τεράστιες.

Διαβάστε επίσης:
Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Περού, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, 05:58

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης