Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
 
Σε συναγερμό βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι αστυνομικές αρχές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μπορέσουν να αποτρέψουν νέες πολύνεκρες επιθέσεις από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου. O διευθυντής της Europol Ρομπ Γουάινραϊτ δήλωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες πως «είναι πιθανό το ενδεχόμενο να διαπραχθούν νέες επιθέσεις τζιχαντιστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Παράλληλα, έκανε ξεκάθαρο ότι θεωρεί την τρομοκρατική απειλή μετά τα «χτυπήματα» στο Παρίσι ως «την πλέον σοβαρή τα τελευταία 10 χρόνια». «Μπορούμε να εκτιμήσουμε, χωρίς να υπερβάλλουμε, ότι και άλλες επιθέσεις είναι πιθανές» δήλωσε ο Γουάινραϊτ ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κληθείς από τους ευρωβουλευτές να καταθέσει την άποψή του μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 129 άνθρωποι, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας υπενθύμισε ότι «τον Ιανουάριο του 2016 αναμένεται να ανοίξει ένα αντιτρομοκρατικό κέντρο στους κόλπους της Europol που θα χρηματοδοτείται από πραγματικούς πόρους, το οποίο θα ενισχύει τις δυνατότητές μας στην παρακολούθηση του διαδικτύου, την παρακολούθηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με στόχο τον εντοπισμό των όπλων και τη διακίνησή τους, όπως επίσης την παρακολούθηση των ξένων μαχητών και των δραστηριοτήτων τους».

«Πρόκειται για υποστήριξη στο επιχειρησιακό έργο των αρμόδιων αρχών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε το ευρωπαϊκό FBI. Έχουμε προσπαθήσει να κινητοποιήσουμε τα κράτη για να μοιράζονται τα αντιτρομοκρατικά δεδομένα τους μέσω του κόμβου πληροφοριών της Europol» εξήγησε ο Ρομπ Γουάινραϊτ.

«Έχουν καταγραφεί μεγάλες βελτιώσεις τα τελευταία δύο χρόνια, όμως δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Για παράδειγμα, αναφορικά με την παρακολούθηση των μετακινήσεων των φερόμενων ως ξένων μαχητών μεταξύ Ευρώπης, Συρίας και Ιράκ, περίπου 10.000 ύποπτοι έχουν εισέλθει στα κράτη-μέλη και στις χώρες εταίρους σε διεθνές επίπεδο. Καταγράφηκε επίσης διπλασιασμός των πληροφοριών που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών και 2.000 ονόματα έχουν ταυτοποιηθεί ότι ανήκουν σε πραγματικούς μαχητές, οι υπόλοιποι είναι απλώς ύποπτοι ή πρόσωπα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους. Στην Ευρώπη γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 5.000 Ευρωπαίοι υπήκοοι ταξίδεψαν στη Συρία» καταλήγει ο επικεφαλής της Europol.

Για χημικό πόλεμο προειδοποιεί ο Μανουέλ Βαλς

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μιλώντας ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου και προσπαθώντας να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία κατά τρεις μήνες, προειδοποίησε για τον κίνδυνο χημικού και βακτηριακού πολέμου.

Οι τζιχαντιστές διαθέτουν χημικά όπλα με τα οποία μπορούν να χτυπήσουν «Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Το λέω με όλες τις επιφυλάξεις. Όμως γνωρίζουμε και έχουμε υπ’ όψιν ότι υπάρχει επίσης κίνδυνος χημικών ή βακτηριακών όπλων» δήλωσε ο Βαλς. «Η μακάβρια φαντασία των ”εγκεφάλων” είναι απεριόριστη. Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε έναν πόλεμο στον οποίο η ιστορία μάς έχει κατά τραγικό τρόπο συνηθίσει. Αλλά σε έναν νέο πόλεμο, εξωτερικό και εσωτερικό, όπου ο τρόμος είναι ο πρώτος στόχος και το πρώτο όπλο» τόνισε.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οι Γάλλοι αστυνομικοί θα μπορούν να οπλοφορούν και όταν θα βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, εάν το επιθυμούν και αφού το γνωστοποιήσουν στους ανωτέρους τους.

Οι αστυνομικοί θα μπορούν να κρατούν το υπηρεσιακό τους όπλο και να το χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ θα πρέπει να φορούν ένα διακριτικό που θα αναγράφει «αστυνομία» για την αποφυγή σύγχυσης σε περίπτωση επέμβασής τους, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης.

Για χτύπημα στη Ρώμη προειδοποιεί το FBI

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό, προειδοποίησε τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπραχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε ιταλικό έδαφος, ενώ δεν απέκλεισαν και το Βατικανό.

Όπως μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «σε απόρρητο έγγραφο που διαβιβάστηκε στις Αρχές της Ιταλίας αναφέρεται ότι υπάρχουν τρεις πιθανοί στόχοι: η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, το θέατρο Λα Σκάλα και ο καθεδρικός ναός Ντουόμο στο Μιλάνο. Βάσει των στοιχείων αυτών, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας».

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας και ήδη αναζητούνται πέντε πιθανοί ύποπτοι. Η Ιταλία, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, αύξησε το επίπεδο συναγερμού της στο επίπεδο 2. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Paolo Gentiloni δήλωσε πως η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη είχε συστήσει στους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, όμως δεν συνέστησε αποφυγή ταξιδιού.

Στόχος και η Νέα Υόρκη 

Οι τζιχαντιστές την Πέμπτη δημοσίευσαν νέο βίντεο και απειλούν ότι ο επόμενος στόχος τους είναι η Νέα Υόρκη. Το νέο αυτό βίντεο περιέχει πλάνα από τη Γαλλία και τη Νέα Υόρκη. Αρχίζει δείχνοντας τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και το διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Στο υλικό που δημοσιεύει η «Daily Mail» οι τζιχαντιστές του ISIS απειλούν να τινάξουν στον αέρα την Time Square της Νέας Υόρκης.

Πρωταγωνιστής είναι ένας καμικάζι, ο οποίος δείχνει την προετοιμασία που κάνει πριν πραγματοποιήσει την επίθεσή του. Ο καμικάζι συναρμολογεί τον εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο φορά γύρω από τη μέση του και κατόπιν φτάνει στον στόχο του, στην Time Square της Ν. Υόρκης, προκειμένου να ανατιναχθεί.

Γιούνκερ: «Υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος για την Ευρώπη το ISIS»

«Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την Ευρώπη» τόνισε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμησή του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν φάνηκε να υποστηρίζει πλήρως τον πρόεδρο της Γαλλίας, με μόνη εξαίρεση το θέμα των πολιτικών ελευθεριών. Αναφερόμενος στην πρόταση Ολάντ για αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Μετά την 9/11, η Ουάσινγκτον προχώρησε σε παράλογες άμεσες ενέργειες. Αλλά εμείς θα αντιτάξουμε δύναμη και λογική στην τρομοκρατία. Οι ατομικές ελευθερίες αποτελούν μέρος του τρόπου ζωής μας και οι τρομοκράτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αλλάξουν αυτό».

Steinmeier: «Δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Τις διεθνείς επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier, κατά την επίσκεψή του στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Steinmeier τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες συνταγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και ότι «η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν θα είναι αποτελεσματική». Ο πρόεδρος της επιτροπής E. Brok δήλωσε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφή τη διάκριση μεταξύ μεταναστευτικού και τρομοκρατίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης